1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
23-04-2024
Vārdadienas šodien: Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Svētki pagastā ar pilsētas nosaukumu

Mūspusē gandrīz katrā nedēļas nogalē kādā no pagastiem pulcējas vietējie ļaudis, lai kopā jauki pavadītu laiku pagasta vai sporta svētkos. Aizvadītās nedēļas nogalē pēc divu gadu pārtraukuma lielais sports virmoja Balvu pagastā. Sporta darba organizators Kaspars Usāns sestdienas rītā prognozēja, ka atsaucība neizpaliks. Viņš nekļūdījās, jo sporta aktivitātes ieilga par gandrīz trīs stundām ilgāk, nekā bija plānots. Savukārt pagasta pārvaldnieks Andris Ķerāns zināja teikt, ka sporta dienas pasākumos piedalījās gandrīz simts cilvēki.


Startē pirmie. Veloorientēšanās sacensības sākās rīta pusē, kurās diemžēl startēja tikai divas komandas. Uzvarēja puišu komanda “Trīs ļosiki” (Dairis Vaitnieks, Renārs Jefimovs un Dagnis Laizāns), kurus nespēja apturēt pat pārsprāgusī riepa.

Pie zupas katla. Sporta dienas apmeklētāji vienprātīgi atzina, ka šogad par ēšanu bija īpaši padomāts, turklāt neizpalika ne zupa, ne sautējums, ne citi gardumi. Aivars Irbītis (foto) atklāja, ka zupā izmantots pat pašu nomedītais buciņš. Zīmīgi, ka mednieku tematika neizpalika ne uz soļa gan pārnestā, gan tiešā nozīmē. Piemēram, pagasta pārvaldnieks spriežot, kā Saeimā ievēlēt pareizos cilvēkus, noteica: “Šai zupiņai recepti grūti atrast.”

Kurš šauj vislabāk? Šaušanas sacensību tiesnesis Aldris Ķerāns (foto) taujāts, kas, viņaprāt, pagastā šauj visprecīzāk, atjokoja, ka viņš. Tiesa, pirmo vietu izcīnīja Solvita Kozlovska un Kaspars Usāns.

Jubilārs. Māris Žugs sestdien atzīmēja 19.dzimšanas dienu. Viņš uzsvēra, ka vajadzētu vairāk organizēt pasākumus, kur kopā satiekas pagasta ļaudis. Pavisam drīz Māris dosies uz Rīgu, kur uzsāks mācības RTU 1.kursā, turklāt budžeta grupā.

Paceļ kluba karogu. Mednieku kluba “Bebrītis” vadītājs Māris Kozlovskis, lūgts atklāt, kāda, viņaprāt, bijusi šī gada medību sezonas veiksme, atzina, ka tā ir mednieku spēja saliedēties: “Beidzot mēs saņēmāmies un piedalījāmies mednieku festivālā jeb Minhauzena svētkos Lejasciemā.” Turp “Bebrītis” brauca ar savu jauno karogu.

Mamma saslapina dēliņu. Pārbaudījums, kas saucās “Ūdens- bumbu sapieri”, raisīja pozitīvas emocijas un smieklus. Piemēram, Sanitas Galkinas (foto) mestais balons, kas bija pildīts ar ūdeni, saplīsa četrgadīgā dēliņa Tomiņa rokās.

Aklā orientēšanās. Aldis Pokulis ar interesi vēroja, kā dažādos pārbaudījumos startē viņa mazbērni, kuri dzīvo Īrijā. “Kevins (foto) un Marks latviešu valodu saprot, bet nerunā,” neslēpa vectēvs.

Sanāk labi. Laura Līdaciņa pierādīja, ka spēj izkārt veļu pat ar cimdiem rokās.

Pat ar rokām airē. Pirmā stafetē devās komanda “AEA” (foto) jeb Edgars Plutovs, Aigars un Ainis Ķerāni. Viņi pierādīja, ka laivu uz priekšu var virzīt ne tikai ar airiem.

Izstāde pie ezera. MMK “Bebrītis” parūpējās ne tikai par sportiskām aktivitātēm un gardu zupu, bet arī par iespēju ezeriņa krastā apskatīt medību trofeju izstādi. Marika Jefimova (foto), apskatot nagus un ragus, neslēpa, ka žēl zvēriņu.

Kad mednieki joko... Medību stafetes vadītājs Māris Kozlovskis komandu “NDK” pārsauca par “NKVD”. Ieva Zujāne, Guntis Dārziņš un Vineta Kamaldiņa (foto) par to tikai nosmēja paskaidrojot, ka tomēr viņi ir nevis “NKVD”, bet “NDK” jeb “NauDasKalns”.

Pārvar šķēršļus. Balveniete Daira Krampuža jau vairāk nekā trīs gadus dzīvo Anglijā. Viņa jauniešus mudina cīnīties līdz pēdējam, bet palikt Latvijā. Tiesa, pati viņa dzimtenē pagaidām neplāno atgriezties. Interesanti, ka Daira sestdien, neskatoties uz 23.dzimšanas dienu, aktīvi sportoja.

Žiperīgākā pagasta meitene. Skaļas ovācijas un jautrība valdīja dāmu stafetē, kurā, kā paskaidroja sacensību vadītājs M.Kozlovskis, jānoskaidro pagasta žiperīgākā meitene. Tā izrādījās Līna Leišavniece, kura apbalvošanas ceremonijā tiesnešiem palīdzēja izlozēt (foto) trīs laimīgos, kuri saņēma pārsteiguma balvas.

Tilžā priecē zirgi un suņi

Brīvdienās ikvienam interesentam bija iespēja apmeklēt zirgu sētu “Kapulejas” Tilžā, kur divas dienas sacentās labākie pajūgu braucēji Latvijas Jātnieku federācijas Latgales posma sacensībās “Balvi 2018”. Atgādinām, ka tās ir vienīgās oficiālās ieskaites sacensības ar zirgiem, kas notiek Latgales reģionā, turklāt jau astoto reizi Tilžā.


Maratonā. Renāte Spirģe no Valmieras pēc lielā maratona jokoja, ka viņas ponijs, salīdzinot ar zirgiem, ir suņa vērtē. “Tomēr dūša ir daudz lielāka, jo, kad zirgi nogurst, poniji sāk strādāt pa īstam,” viņa pastāstīja.

Gatavi vizināties. Skatītāji ērti jutās uz siena ruļļiem, gaidot kārtējo zirgu pajūgu braucienu. Foto no kreisās: Kristiāns (3 gadi) no Tilžas, kā arī dvīņumāsas Roberta un Emīlija (arī 3 gadi) no Cēsīm nepacietīgi gaidīja iespēju pavizināties ar zirdziņiem. Dvīņumāsu mamma Agita Sirmača zināja teikt, ka bērniem ir pilni maki ar naudiņu. “Kad mēs varēsim braukt?” savukārt jautāja bērni.

Nav nepaklausīgu suņu. Latgales Sporta suņu skolas “Agility” vadītāja Natālija Zuiča no Rēzeknes sprieda, ka suņu konkūrs, atšķirībā no zirgu konkūra, ir daudz pieejamāks jeb lētāks. Taujāta, vai visi suņi ir apmācāmi, Natālija viennozīmīgi uzsvēra, ka ‘jā’: “Maldīgi domāt, ka ir neapmācāmas suņu šķirnes. Būtiski, lai ir pacietība un mīlestība!”

Fiziska slodze arī saimniekiem. Ludmila atklāja, ka dresēto suņu paraugdemonstrējumi aizgūti no zirgu konkūra. Tāpat viņa neslēpa, ka fiziska slodze ir ne tikai četrkājainajiem draugiem, bet arī viņu saimniekiem.

Startē pirmā. Svētdien kā pirmā kombinētajā maratonā startēja zirgu sētas “Kapulejas” saimniece Larisa Klitončika ar zirgu Gordons. Viņa izpelnījās skatītāju ovācijas, jo nepieļāva nevienu kļūdu.

Informē par noteikumiem. Zirgu pajūgu sacensību galvenā tiesnese Sintija Varnovska skatītājus informēja par kombinētā maratona noteikumiem: “Uz laukuma izlikti 10 vārti, no tiem 9 - šķēršļi, kas konusa veidā ir jāizbrauc braucējiem. Tāpat laukuma vidū ir arī maratona veida šķēršļi. Ko jūs redzēsiet? To, cik labi braucēji sagatavojuši savus zirgus, lai varētu izbraukt cauri vārtiem, neaizskarot un nenogāžot uz konusiem esošās bumbiņas. Ja nogāž bumbiņu, piešķir trīs soda punktus. Tāpat sportistiem jāiekļaujas noteiktā laika limitā.”

Neliedz startēt citiem. Larisas un Andreja Klitončiku biedrības “Sudraba pakavi” zirgi ir tik labi sagatavoti, ka viņi neliedz sacensībās ar tiem startēt arī citiem, turklāt jauniem braucējiem. Foto – Megija Sargsjane ar zirgu Gordons.

“Malacis!” Redzot sieviņas Larisas Klitončikas veiksmīgo startu, Andrejs Klitončiks neslēpa prieku, skaļi saucot: “Malacis!” Andrejs atklāja, ka viņiem “Kapulejās” ir 6 zirgi, turklāt divi no tiem – Gordons un Sidrabs – startē sacensībās.

Jauno braucēju klase. Sintija Pučkova ar zirgu Sidrabs veiksmīgi izbrauca kombinēto maratonu, nenogāžot nevienu bumbiņu. Tiesa, laika limitu nedaudz pārsniedza. Zīmīgi, ka noteikumi paredz, ka zirdziņiem jāveic 230 metri vienā minūtē.

Sacensības beidzas pirms negaisa. Kā pēdējā kombinētajā maratonā startēja Rudīte Zelča (foto) no Medņevas pagasta ar amerikāņu rikšotāju. Viņas tētis Jānis lepojās, ka meita gan zirgu, gan ratus ir pati iegādājusies. “Tāpat mājās mums vēl ir divi savvaļas zirdziņi,” viņš piebilda. Rudīte maratonā nenogāza nevienu bumbiņu, tomēr arī nedaudz pārsniedza laika limitu.

 

Pļaujas svētkos uzvar tilžēniete

Pagājušās nedēļas nogalē Briežuciemā jestri aizvadīti “Pļaujas svētki un muzikantu saiets”, kur godināja pagasta Pēterus, priecājās par Briežuciema pašdarbnieku un jauniešu kopas “Soldanī” sagatavoto teatralizētu pirmizrādi, lepojās ar Briežuciema etnogrāfiskā ansambļa sievām, kuras vienlaikus bija ieradusies filmēt pat televīzija.


Saņem dāvanā savdabīgu rokassprādzi. Briežuciema kultūras darba organizatore Zita Mežale lepojās ar savdabīgu rokassprādzi, kuru viņai uzdāvināja Tilžas ļaudis. Viņa zināja stāstīt, ka bijusi doma pat pārtraukt Pļaujas svētku organizēšanu, jo mūsdienās cilvēki priekšroku dod trimmeriem un zāles pļāvējiem, nevis izkaptīm: “Tomēr atsaucība bija liela, tāpēc priecājos, ka viss notiek!”

Visjaunākā pļāvēja. Starpnovadu pļaujas svētkos startēja arī Daina Erdmane (foto) no Tilžas, kura oktobrī svinēs 82.dzimšanas dienu. “Pļauju tā, ka zāle līgojas,” viņa atklāja. Tāpat Daina pastāstīja, ka šoreiz nav atbraukusi vēl jaunāka komandas biedre, proti, Emīlija Bankova (90 gadi): “Viņa plānoja startēt, tomēr ciemos atbrauca radi un mazbērni. Neko darīt, Emīlija palika mājās.” Zīmīgi, ka piecu sievu konkurencē D.Erdmane izcīnīja godalgoto 2.vietu.

Čempione. Sieviešu grupā nepārspēta palika Sandra Arule (foto) no Tilžas. Vēlāk izrādījās, ka viņas uzrādītais laiks bija pat labāks, kā smēja tiesneši, pat par mužikiem. Sandras uzvara, kā to paredz nolikums, nozīmē to, ka nākamgad Pļaujas svētkiem jānotiek Tilžā.

Ceļā uz pļaušanas sacensībām. Svētku karogu jeb linu kreklu lepni nesa vairāku pļaujas sacensību uzvarētājs Aleksandrs Pakalnīts.

Neveiksme. Franci Punduru (foto) Šķilbēnos pazīst kā lielisku pļāvēju. Skatītāji pirms sacensībām sprieda, ka 6 vīru konkurencē viņš noteikti izcīnīs kādu godalgotu vietu. Bet nekā, pievīla izkapts, kas nodevīgi nolūza.

Izcīna pirmo vietu. Gints Circens neslēpa, ka izkapti rokās nav turējis trīs gadus. “Bet iemaņas jau neaizmirstas,” viņš piebilda.

Sumina Pēteri. Izrādās, ka Briežuciema pusē dzīvo septiņi Pēteri, tostarp Pēteris Fjodorovs. Lūgts atklāt, kad sāks svinēt Pēterdienu, Pīters atsmaidīja, ka gan jau vēl paspēs.

Uz Jāņiem nedusmojas. Pēteris Supe (foto) uz Pļaujas svētkiem ieradās kopā ar trīsgadīgo mazmeitiņu Patrīciju. Viņš, tāpat kā Pēteris Fjodorovs, dāvanā saņēma pirtsslotu. Spriežot, kas vairāk saņem dāvanas – Jāņi vai Pēteri, P.Supe atjokoja, ka uz Jāņiem nedusmojas.

Cīnās par mužiku. Šķilbēnu aktieru sagatavotā pirmizrāde raisīja ne tikai smaidus, bet arī smieklus un skaļas ovācijas. Piemēram, ainiņā, kur sievas cīnās par neprecētā Poļikarpa uzmanību.

Viens otru papildina. Pauzītēs, kamēr aktieri pārslēdzās uz nākamo izrādes ainu, emocionāli izjusti dziedāja bērnu un jauniešu kopa “Soldanī”.

Septiņdesmit ūdensmotociklisti saviļņo Balvu ezeru


Sestdien Balvu ezerā rūca motori un, kā zināja stāstīt Latvijas čempionāta ūdensmotociklistiem galvenais tiesnesis Andris Pozņaks, uz starta līnijas dažādās klasēs stājās 70 sportisti no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.


Trase. Sacensību galvenais tiesnesis Andris Pozņaks pastāstīja, ka Balvu ezers ir pateicīgs ūdenssportistiem: “Tas ir plašs, bez jebkādām saliņām,” viņš paskaidroja.

Galvenais tiesnesis. Šogad Balvos startēja neierasti daudz sportistu, jo, kā zināja teikt tiesneši, starptautisko sacensību kalendārā šobrīd nenotiek neviens posms. “Tāpat šogad balveniešiem ir iespēja apskatīt jaunos ūdensmotociklu modeļus, kas ir krietni jaudīgāki. Ja pērn teicu, ka iestājusies pauzīte un nav nekādu jaunumu, tad šogad tehnika papildinājusies ar patiesi spēcīgiem un jaudīgiem močiem,” atzina A.Pozņaks (foto). Taujāts, vai trasē dosies arī mūspuses sportists Jānis Burka, kura moci un auto rotā uzraksts “Čangals”, tiesnesis atklāja, ka Jānis sestdien izvēlējās startēt bezceļa sacensībās jeb pamīcīties pa dubļiem Medņu trasē.

Sportisti no Lietuvas. Viņi Balvos ciemojās pirmo reizi un prognozēja, ka cīņa būs spraiga. Pretiniekiem leiši vēlēja veiksmi.

Patīk tehnika. Bruno Sirmais (1 gadiņš) ar interesi vēroja, kas notiek Balvu ezerā. Puisēna ģimene zināja stāstīt, ka Bruno ir kaislīgs tehnikas mīlis.

Jau tradīcija. Balvos ūdensmotociklu sacensības jau ir kļuvušas par tradīciju. Par to liecināja kuplais sportistu skaits, kuri sacentās 12 grupās.

Tur uz grauda. Pavisam nesen bērnu un jauniešu radošajā festivālā balvenieši un novada viesi sveica četras ģimenes, kuras no tālām zemēm atbraukušas uz dzīvi Balvos - tostarp Harisonu ģimeni. Zīmīgi, ka šīs ģimenes ir ļoti aktīvas. Piemēram, Harijs Harisons (no labās) aktīvi iemūžina dažādus pasākumus.

Trasē dodas arī meitenes. Divpadsmitgadīgā Šarlote no Ozolniekiem sacensībās startē jau otro gadu. Lūgta atklāt, kas ir visgrūtākais šajā sporta veidā, meitene pastāstīja, ka tā ir apdzīšana.

Sola rādīt klasi. Visjaudīgākās klases sportists Martens no Tallinas solīja nodemonstrēt ūdensmotocikla spēku. Tas viņam izdevās.

Startē dāmas. To, ka kaislības virmoja, apliecināja dāmas, kurām vairākas reizes nācās atgriezties uz starta līnijas, jo neizpalika falšstarts (pāragrs starts).

Rēzeknietis. Latgali pašā niknākajā klasē pārstāvēja Arnis Romāns no Rēzeknes. Viņš neslēpa, ka ar jaudīgo moci pirmo reizi startēs oficiālās sacensībās. „Balvu ezers ir Latgales ezers – tas palīdzēs,” viņš sprieda.

“Kopā ar putniem debesīs”

 

 

Trešdien balveniešus un pilsētas viesus priecēja vairāk nekā 200 mazi un lieli putniņi, kuri salidoja uz tradicionālo Starpnovadu bērnu un jauniešu radošo festivālu “Kopā ar putniem debesīs”, kur demonstrēja savas prasmes dziedāšanā, dejošanā un tērpu kolekciju demonstrēšanā.


Atklāj festivālu. Balvu novada Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes vadītāja Inta Kaļva, uzrunājot festivāla dalībniekus, uzsvēra, ka festivāls ir 2017./2018.mācību gada darba augļu rezultāts. Tāpat viņa vērsa uzmanību uz karogu, kas plīvo pie parka estrādes: “Vai redzat, ka tas ir neparasts? Tā ir Kultūras ministrijas dāvana – valsts simtgades karogs. Mums visiem ir kopīga brīvība, un par to atbildīgi mēs esam paši. Zem šī karoga raudzīsimies nākotnē.”

Šeit ir mana Latvija! Festivāla atklāšanā “Mazputniņi” no pirmsskolas izglītības iestādes “Sienāzītis” apliecināja, ka mazs cinītis gāž lielu vezumu.

“Ir viegls!” Divas stundas pilsētas centrā ikvienam interesentam bija iespēja ne tikai baudīt koncertu, bet arī piedalīties radošajās darbnīcās. Šo iespēju izmantoja arī četrgadīgais balvenietis Eduards Vaickovskis (foto). Puisēns apstiprināja Alūksnes Zemessardzes 31.bataljona seržanta Kaspara Putnāna teikto, ka pēdējā laikā bērnus un jauniešus vairāk interesē nevis ieroči, bet ekipējums. “Ir viegls!” domīgi piekrita Eduards.

Cielava un Dzenis. Cielava (Linda Čevere) un Dzenis (Elvis Garais) lielkoncertā atklāja dažādus noslēpumus un faktus par putnu dzīvi. Viņi stāstīja ne tikai par to, kas notiek dabā, piemēram, pēdējos 18 gados Latvijas putnu sarakstam piepulcējušās 43 sugas, bet arī uz skatuves aicināja uzstāties mūsu vislabākos putnēnus – bērnus un jauniešus.

Lielā putna uznāciens. 2018.gada Starpnovadu bērnu un jauniešu radošais festivāls balveniešu un pilsētas ciemiņu atmiņās paliks kā putnu salidojums. Ne velti scenārija autore un režisore Ilga Oplucāne par Lielkoncerta moto izvēlējās Normunda Beļska vārdus: “Visu redzēt un zināt nekad nav par daudz,/ Jo, kamēr tu lido, tu dzīvo un audz...”


Svētku gājiens pirms lielkoncerta. To, ka festivāls ir starpnovadu, apliecināja fakts, ka gājiena priekšā plīvoja Baltinavas, Rugāju un Balvu novada karogi.


Balvu muižas prominence. Ar tērpu kolekcijas uzvedumu “Putni izlido caur skapi” pārsteidza skolotājas Anita Matule-Bordāne un Iluta Balule, kā arī Balvu Profesionālās un vispārizglītojošās vidusskolas jaunietes.


Emocionāls mirklis. 12.Saeimas deputāte Līga Kozlovska sveica mūspuses četras ģimenes: Harisonu, Ločmeļu, Ķerģu (foto) un Buzijanu, kuras no svešām zemēm atgriezušās Latvijā: “Man ir īpašs uzdevums teikt īpašus vārdus: “Putni atlido mājās.” Un tie ir mūsu putni, mūsu ģimenes, kuras gribam vienmēr redzēt starp mums.”


“Zils virmo gaiss”. Tautas deju programmā “Zils virmo gaiss” dejotāji (foto) izdejoja 6 dejas un noslēgumā sveica mūspuses radošo kolektīvu un festivāla radošo darbnīcu vadītājus, kuri dāvanā saņēma svilpauniekus.          



“Ganiņš mazs ar stabulīti”. Par savu dzimtenes sajūtu trešdienas rītā emocionāli izstāstīja bērnudārza “Pīlādzītis” bērni, izpildot Aiņa Šaicāna un “Leijerkastnieku” dziesmu “Ganiņš”.

 

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.