1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
19-04-2024
Vārdadienas šodien: Fanija, Vēsma

“Smieklu kule” kā vērtīgi vitamīni

 


22. martā  Balvu Kultūras un atpūtas centrā notika sestā starpnovadu spēļu programmu vadītāju saspēle – konkurss “No smieklu kules”.  

 

Uz to ieradās vakara vadītāji no vairākiem Latvijas novadiem. Bija arī pašmāju  dalībnieki - Lazdulejas pagasta kultūras darba organizatore Sņežana Pundure kopā ar saviem pašdarbniekiem piedāvāja spēļu programmu “Latgales aborigēnu cilts”. Ja iepriekšējos gados vēl  bija vakara vadītāji no citām vietām,  tad šogad  viņu dalību nemanīja. Varbūt pasākums, kas jau kļuvis par skaistu tradīciju ar profesionāļu piedalīšanos, mazliet baida vietējos vadītājus? Taču  septiņas spēļu programmas spēja  iekustināt, izklaidēt, izsmīdināt daudzos pasākuma apmeklētājus. Izrādījās, ka vīriešu skaitam pasākumos ir tendence pieaugt, jo Apes dalībnieces  programma “Tik dēļ jums, daiļās dāmas, dēļ jums…” uz kopdziesmu spēja sapulcināt īstu vīriešu kori. Kā viesmākslinieks bija pieaicināts aktieris Kristaps Rasims, kurā daudzi atpazina Jezupu no seriāla “UgunsGrēks”. Pusnaktī “Smieklu kulei” Balvu Kultūras un atpūtas centra direktore Anita Strapcāne atsēja mezglu un pasākuma apmeklētāji uzzināja skatītāju simpātiju.
Ballē spēlēja Madonas mūziķu grupa “Bruģis” un klātesošie, smieklu vitamīnus uzņēmuši, varēja ļauties dejotpriekam.

Lai sapņi piepildās! Vakara vadītāja, Gulbenes kāzu muzeja vadītāja Vivita Ķepse (no labās), iejutās Rūķa tēlā un vakaru caurvija ar sarunu par sapņiem un to piepildījumu. Gaisā lidoja sapņu lidmašīnas ar jaukiem vēlējumiem, bet profesionālā pasākumu vadītāja, kura laurus plūc ne vienā vien Latvijas konkursā - Līga Stebere - gatavojās savai programmai “Pavasara terapija”. Jāpiebilst, ka uz Balviem kopā ar Līgu bija ieradies arī viņas dēls Mārtiņš Vecvagars, kurš kopā ar kolēģēm no Rīgas kultūras koledžas piedāvāja spēļu programmu “Plastiskie ķirurgi”.


Kā Jums piestāv šī cepurīte! Desmit drosmīgi vīrieši uz skatuves demonstrēja sieviešu modes. Ja vēl priekšauti, parūkas, cepures un kleitas izsauca aplausus, tad peldkostīmu demonstrējums vīru izpildījumā radīja īstas ovācijas.


Vīru koris dzied dāmām. Apes vakara vadītāja Alda Liepiņa uz Balviem atveda spēļu programmu “Tik dēļ jums...”. Liekot visiem zālē klātesošajiem vīriešiem piecelties, viņa spēja sapulcināt īstu kopkori. Vīri nemulsa un jo skaļi nodziedāja veltījumu sievietēm programmā “Tik dēļ jums, daiļās dāmas, dēļ jums…”.


Lec ar zirdziņu un ūdens glāzi. Daudzās atrakcijas, konkursi un spēles nespēja nogurdināt ne jaunus, ne vecus, un tieši vīri bija tie atraktīvākie dalībnieki. Varbūt viņus iedvesmoja aicinājums “Meklējam drosmīgākos...”?


Balsojums sācies. Kultūras nama foajē pasākuma apmeklētāji varēja izvēlēties, kuram vakara vadītājam atdot savu balsi. Žūrijas “Smieklu kulē” nav jau otro gadu, un to, kurš būs uzvarētājs, nosaka tikai skatītāji ar savu balsojumu.


Kristaps Rasims vai Jezups? Kad uz skatuves ar ģitāru uznāca aktieris Kristaps Rasims, zāle pieklusa. To pārtrauca vien smiekli un aplausi, jo joks sekoja jokam. Viņš atzina, ka būt Jezupam no seriāla “UgunsGrēks” nav nemaz tik slikti, jo pat ceļu policisti apturot tikai tāpēc, lai noskaidrotu, vai viņš apprecēs Ieviņu... Jā, un vēl var svinēt divas vārdadienas.


Skatītāju simpātiju balva - radošajai apvienībai “Termoss”. Dainis Platacis (no labās) un Andris Badūns ar savu spēļu programmu, kuras laikā bija gan dziesmas, gan daudzas aktivitātes, saņēma skatītāju simpātiju balvu, un “Smieklu kule” aizceļoja uz Dagdas novadu. “Mūsu “Termosā” viss ir pareizajā temperatūrā - tur mēs saglabājam un citiem nododam karstas emocijas,” atzina D.Platacis.


“Latgales aborigēnu cilts” iedvesmo apļa dejai. Sņežana Pundure  kopā ar Lazdulejas pagasta cilvēkiem deva iespēju neparastam notikumam -  klātesošajiem vajadzēja veidot līgavas brunčus.


Atpūšas vakara apmeklētāji. Šogad skatītāju pasākumā bija vairāk nekā citus gadus, un brīvu vietu pie galdiņiem nebija. Tas, cik aktīvi bija paši, arī noteica viņu pašsajūtu un apmierinājumu ar redzēto un dzirdēto. Imants Ozols ar sievu Irinu un draugu kompāniju “Smieklu kuli” apmeklē  ik gadu.

Maizes diena “Vēršukalnā”

 

Kādreiz  maizi cepa katrā lauku sētā. Gan balto, gan rupjo. Saimniecēm katrai bija sava recepte un zināšanas, ko un cik daudz bērt abrā, lai mīkla labi uzrūgtu un izdotos  vislabākais  cepiens. Līdz šim Viļakas novada  kultūrvēstures muzejā “Vēršukalns” bija ierasts ciemiņus pārsteigt ar kviešu baltmaizes cepšanu. Kultūrkapitāla fonda mūža stipendiāte Anna Strupka radusi neskopoties savās prasmēs, stāstot un rādot maizes cepšanas norisi. Ne mazāk atsaucīgs ir muzeja vadītājs Aldis Pušpurs, ar kura ziņu “Vēršukalnā” iedibinātas  jaukas tradīcijas. Te ir cepta maize, gatavotas desas, ceptas pankūkas, vārīta Annas dienas zupa. Šoreiz Aldis Pušpurs, uzklausot rosinājumus, bija nolēmis izcept melno maizi. Kā viņam tas izdevās, vēroja  aptuveni divi desmiti sanākušo, kuri aizvadītajā sestdienā, spītējot nejaukajam laikam, ieradās “Vēršukalnā”.

Aicina ciemos. “Vēršukalna muzejs” ir vieta, kas pievelk cilvēkus ar savu īpašo lauku sētas patiesumu. Šurp brauc pavisam tāli ciemiņi un mīļuprāt nāk arī apkaimes ļaudis.


Krāsns izkurināta. Aldis saka, ka katra krāsns ir ar savu raksturu. Tikai mēģinājumu ceļā var saprast, cik daudz jākurina. Cepot rudzu maizi, krāsnij jābūt karstākai, nekā tā derēs baltmaizes cepienam.

Sanākušie vēro. Viena no pirmajām uz maizes cepšanu ieradās Viļakas pensionāre Valentīna Strupka (no labās). Viņu ieinteresējis šāds pasākums, jo maizes cepšanā piedalās pirmo reizi. Valentīna pati maizi necep, taču  nodarbojas ar floristiku, var pagatavot vainagus, puķu pušķus.

Gribu nogaršot! Maizes cepšanas procesam uzmanīgi sekoja gan lielie, gan vairāki mazie ciemiņi, atnākuši līdzi vecākiem. Bērnu acis un skatieni pauda vispatiesāko vēlmi ātrāk pagaršot tikko izcepto maizi. Tik kārdinoša un smaržīga  tā bija!

Būs arī baltmaize. Aldis Pušpurs kā pārsteigumu apmeklētājiem bija sarūpējis arī baltmaizes cepienu. To viņš gan darīja ar gudru ziņu: sak, ja nu melnā maize īsti nepadodas.


Drīz laidīs krāsnī. Muzeja vadītājs melno maizi cepa otro reizi mūžā. Protams, tā bija liela uzdrīkstēšanās, ne velti Aldis stipri nervozēja, vai viss izdosies. Šoreiz iztika bez kļavu lapām un lizes.


Klēts ekspozīcija. Muzeja apmeklētāji izstaigāja arī jaunuzbūvēto klēti un apskatīja tur izvietotās izstādes. Klētī var aplūkot senus darbarīkus, fotoizstādi, kā arī  saimnieču izšūtus dvieļus, austus galdautus un rakstainus cimdus.


Tikko izcepusies. Kamēr melnā maize vēl krāsnī, baltmaizi jau varēja nobaudīt. To šoreiz izcepa elekriskajā plītī. Visi ēda un slavēja.


Tikko no krāsns. Ir vai nav gatavs? Zinātāji pieklaudzināja pie kukuļa muguriņas atzīstot, ka maizīte ir izcepusies.


Spēka rika. Izcept melno maizi tomēr ir daudz grūtāk nekā baltmaizi. Lai arī recepte vienkārša, taču neiztikt bez knifiņiem. To atzina arī Aldis. Maizīte visiem garšoja. Ja arī kas neizdevās, var teikt: “Maizi cept nav tas pats, kas dzīvot  ar vedeklu. Ja neizdodas – apēdīs un nākamreiz ceps  jaunu.”  

Talanti apliecina talantu

 

Piektdien Balvu Kultūras un atpūtas centrā septīto gadu pēc kārtas uz skatuves kāpa novada talantīgākie bērni, lai startētu konkursā “Mūsu talanti!”. Pasākuma vadītājs Raimonds Logins zināja teikt, ka šogad savus talantus demonstrēs 203 dalībnieki: 6 solisti, 6 modes kolektīvi, 10 deju kolektīvi, kā arī gaidāmi divi pārsteigumi, piemēram, savu ģitārspēles prasmi demonstrēja Balvu Valsts ģimnāzijas audzēknis Vitālijs Lazarenko.

“Bitītes”. Pirms koncerta mazās bitītes jeb deju studijas “Terpsihora” jaunākās grupas mākslinieces skolotājas Līgas Morozas-Ušackas vadībā organizēti devās uz skatuvi. Tikpat disciplinēti viņas uzstājās pierādot, ka 2-4 gadus vecie bērni dejo ne sliktāk kā viņu vecākie kolēģi.   


“Pārsteidz mani”. Nominācijā “Pārsteidz mani” 1.vietu izcīnīja Balvu Valsts ģimnāzijas audzēknis Vitālijs Lazarenko.


Pīlādzēni. Balvu pirmsskolas izglītības iestādes “Pīlādzītis” bērni gan dziedāja, gan demonstrēja eņģeļu kolekciju, kas izpelnījās 1.vietu. Savukārt soliste Alise Kušnere (foto), līdzīgi kā mūsu olimpieši-bobslejisti, izcīnīja sudrabu jeb godpilno 2.vietu.


Uzstājas “Terpsihora”. Deju studijas “Terpsihora” šova deju grupu žūrija novērtēja ar augsto 2.vietu.

Pārliecinoša uzvara. Deju studijas “Di-dancers” deju grupa “Di-dancers crew” 10.-12.klašu grupā izcīnīja pārliecinošu uzvaru. Šīs grupas jaunietes kārtējo reizi apliecināja savu dejotprasmju profesionalitāti.


Pārsteidz ar spilgtiem uznācieniem. Balvu Amatniecības vidusskolas floristikas 5.-9.klašu un abstrakto tērpu dizaina un tehnoloģiju 10.-12.klašu pulciņa jaunietes savās vecuma grupās ierindojās 1.vietā. Floristikas pulciņa meitenes (skat. foto) skatītājus pārsteidza ar priekšnesumu “Aust krāsaina diena”.


Draiskie velniņi. Pirmsskolas izglītības iestādes “Sienāzītis” draiskie velniņi skatītājiem atklāja, kādi, viņuprāt, bijuši senie laiki.


Izcīna pirmo vietu. Kubulu pirmsskolas izglītības iestādes “Ieviņa” audzēknes Ailenas Lielbārdes izpildīto dziesmu “Saules zaķēns” žūrija pirmsskolu grupā novērtēja ar godpilno 1.vietu.


Saņem visaugstāko vērtējumu. Stacijas pamatskolas audzēkne Dagmāra Laicāne par dziesmas “Elēģija” emocionālo izpildījumu saņēma “Grand Prix” balvu. Jāpiebilst, ka Dagmāra uzstājās arī priekšnesumā “Lietus meitenes”, kurā kopā ar citām Stacijas pamatskolas meitenēm demonstrēja, kā vecus lietussargus var izmantot, tā teikt, augstajā modē.


Pirmā vieta pirmsskolas grupā. Deju studijas “Di-dancers” pirmsskolas grupas dejotāji mudināja paskatīties mākoņus, it kā piebilstot: “Mēs jau skrejam.”

Nominē trešā konkursa uzvarētājus

 

Sestdien Rekavas vidusskolas sporta zālē nominēja konkursa “Mis un Misters Viļakas novads 2014” uzvarētājus. Pasākuma organizatore Kristīna Lapsa atgādināja, ko konkurss notiek jau trešo reizi. Šogad žūrijas sastāvā strādāja titula “Misters Viļakas novads 2013” ieguvējs Austris Keišs, Rēzeknes Zaļo pakalnu kora dalībniece un daudzu starptautisku konkursu uzvarētāja Baiba Reine, Viļakas novada kultūras metodiķe Sandra Ločmele un “Vaduguns” žurnāliste Maruta Sprudzāne.

Malači! Pasākuma vadītājs Ingars Punculis skatītājiem, tostarp skolotājai Birutai Miņinai, uzdeva dažādus āķīgus jautājumus. Skolotāja neapjuka un paziņoja, ka jauniešu uzstāšanās ir desmit ar plusu atzīmes vērta.


Katrīna Karbuzova un Sandis Matisāns. Šis pāris uzvarēja interneta balsojumā un balvā saņēma brīvbiļetes uz visiem pasākumiem, kas notiks gada laikā Viļakas novadā. Sandis mācās Malnavas koledžā, bet Katrīna - Tūrisma tehnikumā Rīgā. Intervijā S.Matisāns atklāja, ka pēc 10 gadiem sevi redz kā labu tēvu saviem bērniem un labu vīru savai sievai. Savukārt K.Karbuzova, lūgta nosaukt rakstura īpašības, kuras vērtē visaugstāk, atzina, ka tas ir godīgums, vēlme izzināt pasauli un uzticība.


Uzstājas puiši. Konkursanti apliecināja, ka lieliski prot izpildīt arī aerobikas elementus.

Draudzīgs pāris. Braši konkursantu intervijā turējās Elīna Sprukule un Raitis Kozlovskis. Elīna mācās Viļakas Valsts ģimnāzijā, bet Raitis - Malnavas koledžā. E.Sprukule pasākuma noslēgumā saņēma skatītāju simpātiju balvu. Viņai kopā ar Kristeru Kokoreviču būs iespēja apmeklēt bezmaksas masāžu.


Uzvarētāji. “Vice Misters” un “Vice Mis” (no kreisās) titulus saņēma Andis Slišāns un Olita Urbāne, bet par “Misters Viļakas novads 2014” un “Mis Viļakas novads 2014” kļuva Kristers Kokorevičs un Katrīna Karbuzova. Jāpiebilst, ka balvas jauniešiem bija ekskluzīvas, proti, Andis ar Olitu lidos ar deltaplānu, bet Kristers ar Katrīnu – ar paraplānu. Katrīna un Andis saņēma arī “Vaduguns” redakcijas simpātijas balvu.  


Mīksta un auksta. Jāzeps Ivanovs no Baltinavas varonīgi izturēja pārbaudījumu, kad viņu uzaicināja paņemt rokās pitonu. Jautāts, kādas bija izjūtas, turot rokās milzīgo čūsku, Jāzeps atjokoja: “Nebija ne vainas – mīksta un auksta.”      


“Mis un Misters Foto”. Kā pirmos nominēja “Mis un Misteru Foto” – Sergeju Saveļjevu un Airitu Ivanovu. Sergeja mīļākais teiciens ir: “Ko sēsi, to pļausi.” Savukārt Airita, raksturojot sevi, atzina, ka ir optimistiska. “Esmu kā saulesstariņš,” viņa piebilda.


Bīstamās mājsaimnieces. Daiļā dzimuma pārstāves meiteņu priekšnesumā pierādīja, ka ir ekstravagantas, pat bīstamas mājsaimnieces. Elīna Locāne (foto – pirmā no kreisās) atklāja, ka ir pabijusi trijos Dziesmu svētkos. Tāpat viņa lepojās, ka ir vienīgā konkursante no Medņevas novada.


Vecāki gavilē! Kristera Kokoreviča vecāki Kristīne un Jānis, uzzinot, ka dēls ieguvis titulu “Misters Viļakas novads 2014”, atzina, ka sajūtas ir superīgas. “Mums viņš ir vislabākais,” nešaubās mamma Kristīne.

 

Uz skatuves – tikai vīrieši

 

 

14.februārī Rekovas kultūras centrā daiļā dzimuma pārstāves priecēja vīrieši. Kultūras darba organizatore Kristīna Lapsa zināja teikt, ka tā ir pirmā reize, kad uz skatuves kāpa tikai stiprā dzimuma pārstāvji. “Pasākumu pārcēlām uz Valentīndienu, jo 8.marta priekšvakarā sākas gavēnis, kad vajadzētu atturēties no lustīgiem pasākumiem,” viņa paskaidroja.


Pārsteidz dakteris. Pirms pasākuma “Ielūdz Vaļuks!” Šķilbēnu puses sievas pārrunāja, kādi pārsteigumi ir sagaidāmi. “Noteikti uzstāsies dakteris Andris Spridzāns,” viņas prognozēja un nekļūdījās, jo dakteris dziedāja, spēlēja ģitāru un pat mutes harmonikas.

Zuzanna. Aldis Slišāns iejutās Zuzannas lomā, kas izraisīja neviltotus skatītāju smieklus.

Viesmākslinieks. Pasākumā kopā ar vietējiem pašdarbniekiem uzstājās arī vienīgais viesmākslinieks - Normunds Orlovs no Viļakas.

No visas sirds! Māra Pužula un Viļa Cibuļa solo dziedājums ģitāristu pavadījumā izpelnījās visvētrainākos aplausus. “Viņi mūs aizkustināja līdz sirds dziļumiem,” atzina dāmas.

“Ielūdz Vaļuks!” Vaļuka lomā iejutās Raimonds Logins (foto - no kreisās), kurš kopā ar Jezupu jeb Māri Pužulu sprieda par vīriešu un sieviešu, tā teikt, mijiedarbību. “Meklējot laimi, sanāk dabūt pieredzi,” prātoja Vaļuks.


Nervus kutinošs priekšnesums. Šķilbēnu pagasta kultūras centra “Rekova” jauniešu deju kolektīva “Bitīt’ matos” puiši demonstrēja enerģiskus deju soļus.

Uzstājas jaunākā paaudze. Bērnu moderno deju grupas “Lāči” (vadītāja Inese Lāce) puiši izdejoja meksikāņu deju pierādot, ka arī puikas ne par mata tiesu neatpaliek no gados vecākiem vīriem.

Kur dzīvo visskaistākās meitenes? Rekovas jauktā kora “Viola” vīri dāmām veltīja sirdi plosošas dziesmas. Juris Golubevs (foto - pirmais no kreisās), tāpat kā viņa kolēģi, nešaubās, ka visskaistākās meitenes dzīvo Latgalē - Upītē, Rekovā, Šķilbēnos.

“Mūsu ir pamaz!” Vilis Cibulis, jautāts, kā pirms pasākuma jūtas ģitāristi, atklāja, ka ir nedaudz nobažījies: “Mūsu ir pamaz, jo no 60 ģitāristiem uzstāsies tikai trešā daļa.”  Lūgts komentēt, kā vērtē Valentīndienas svinēšanu Latvijā, V.Cibulis atsmēja, ka viņam gona (pietiek – no aut.) ar 8.martu.


Pasākums, veltīts dāmām. Šķilbēnu puses pašdarbnieki pierādīja, ka ne tikai spēj pārsteigt, bet arī pārsteidz savas otrās pusītes. Jāpiebilst, ka jau šo sestdien Rekavā notiks vēl viens vērienīgs pasākums, kurā nominēs “Mis un Misters Viļaka 2014”.   

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.