1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
26-04-2024
Vārdadienas šodien: Alīna, Rūsiņš, Sandris

Vadugunieši pusstundā četrreiz šķērso Krievijas robežu

 

Piektdien “Vaduguns” kolektīvs  devās uz Igauniju, lai, atvadoties no vasaras, kopā lietderīgi pavadītu vienu dienu neformālā gaisotnē. Jāpiebilst, kārtējo reizi pārliecinājāmies, ka nav jābrauc tūkstošiem kilometru, lai iepazītu un apskatītu apbrīnas vērtus objektus. Netālu no Varskas vaduguniešiem bija unikāla iespēja pat četrreiz likumīgi šķērsot Krievijas Federācijas robežu. Tā ir vieta, kur nelielu ceļa posmu atļauts izbraukt cauri, neizkāpjot no transportlīdzekļa.


Vēl dzimtenē. Pirmais pieturas punkts - Veclaicenes pagasts, kur vaduguniešiem pievienojās zinošā gide Maija, ir Vēsmas Kravales un Sanitas Karavoičikas (foto) dzimtene. Izrādās, blakus esošajā ezerā, vēl maza būdama, redaktora vietniece Sanita pat slīkusi.


Pilsdrupās. Zinaida Logina, Sanita Karavoičika, Vēsma Kravale, Skaidrīte Gugāne un viņas dēls Kristiāns Vastselīnas pilsdrupās. Interesants bija gides stāstījums par pili, kuras būvniecība aizsākās tālajā 1342.gadā.


Pie interesanta auto. Maruta Sprudzāne izmantoja iespēju nofotografēties pie savdabīga auto, uz kura bija skatāmas vēsturiskas ainas un tērpi.


Re, Krievija! No Podmocas ciema Peipusa krastā var vērot Krievijas Federācijas teritoriju, tostarp pareizticīgo baznīcu.  


Kopbilde karjerā. Piusā vadugunieši noskaidroja, ka tur atrodas Austrumeiropas lielākā sikspārņu ziemošanas kolonija.


Sievu alā. Gide Maija lieliski pārzināja ne tikai igauņu valodu, bet arī vietas, kuras parasti tūristiem nerāda, tostarp sievu alas. Tās no lielajām jeb vīru alām atšķiras ar maziem izmēriem. Neskatoties uz nelielo alu izmēru un gaismas neesamību, Sanita, Zinaida un Skaidrīte ar meitu Līgu pārliecinājās, ka tur var diezgan ērti pārvietoties.


Piusas smilšu alās. Smilšakmens alas veidotas ar rokām, izrokot smiltis stikla ražošanai no 1922. līdz 1966.gadam. Jāpiebilst, Zinaida Logina pārliecinājās, ka alās ir drēgns.  


Varbūt nolekt?! Ingrīda pie slēpošanas tramplīna Otepē noskaidroja, ka Tehvandi slēpošanas tramplīna skatu platforma ir unikāls Ziemeļvalstu tūrisma un sporta objekts - no 34 m augstās platformas iespējams vērot tramplīnlēcēju treniņus un sacensības.



Pie krātera. Skaidrīte ar meitu Līgu pie lielākā no aptuveni 6600 gadus vecajiem Ilumetsas krāteriem, kas saucas Elles kaps. Tā diametrs vaļņa augstākajos punktos sasniedz 80, bet dziļums - 12,5 metrus.


Kāpēc saka: “Vīri laiž pa kreisi.” Obinitsas Setu muzejsētā ikvienam interesentam ir iespēja gūt priekšstatu par Setu novada vēsturi un kultūru, iepazīstot Obinitsas apkaimes setu ģimenes dzīvi, ierašas un paradumus. Piemēram, ekskursijas vadītāja sprieda, ka teiciens “vīri laiž pa kreisi” radies Setu novadā. Kāpēc? Precētie vīri nēsāja jostas, kuru mezgls atradās uz labajiem sāniem, bet neprecētie – uz kreisajiem sāniem. Kad precētie vīri izbrauca no mājām, viņiem nereti jostas aizslīdēja uz kreiso pusi...

Čempiona laurus plūc Gatis Stepanovs

Aizvadītajā sestdienā noslēdzās Balvu novada atklātais čempionāts pludmales volejbolā. Balvu Sporta centra vadītājs Edgars Kaļva priecājas, ka pēc trīs gadus čamdīšanās, viņaprāt, izstrādāta optimālākā izspēļu kārtība un veids, kā labāk piesaistīt cilvēkus pludmales volejbolam: “Patīkami pārsteidza, ka bija ļoti liela atsaucība Tautas klasē, kā arī šogad sarosījās daiļā dzimuma pārstāves. Galvenais, lai cilvēki sporto!” Arī sacensību iniciators Gatis Stepanovs ir gandarīts, ka ar mūspuses volejbolistu atbalstu ir panākts, ka sakārtoti pludmales volejbola laukumi, izstrādāts jauns sacensību nolikums. Jāpiebilst, ka G.Stepanovs ir ilggadējs Balvu, kā arī Alūksnes novadu čempions pludmales volejbolā. Arī šogad...

Kurš kuru? Arī pēdējā – devītajā – sacensību posmā neizpalika spraiga cīņa – Elmāra Rakstiņa gremdi neitralizēt cenšas Imants Kairišs.

Savējais. Jānis Strapcāns šogad startēja Viļakā. Zīmīgi, ka pagājušās nedēļas nogalē noslēdzās arī Viļakas novada atklātais čempionāts pludmales volejbolā, kur viņš veterānu komandā “Vecie buki” (kopā ar Andreju Roginski un Vladimiru Serebreņicki) izcīnīja 1.vietu, aiz sevis atstājot komandas “Gints un es” (Jānis Boriss, Viktors Sidorovs) un “JJR” (Jānis Gruševs, Juris Vilkaste). Jauniešu grupā uzvaras laurus plūca “Baļtinava” (Arvis Keišs, Zigmārs Keišs), 2.vieta – “Rekava” (Raimonds Kurapatkins, Kristers Slišāns), 3.vieta – “M un K” (Mikus Maksimovs, Kevis Karzubovs). Meiteņu grupas rezultāti: “Rekava” (Nikola Pužule, Elīna Bukša), “Žīguri” (Ieva Jurjāne, Ieva Klimoviča), “Žīguri 3” (Elvīra Nāgele, Ērika Ivanova). Pieaugušo grupa: “Žīguri” (Sandijs Boriss, Aivis Aleksāns), “Paso” (Dāvis Paramonovs, Deniss Sovetovs).

Veči, pagaidiet! Raugoties uz divgadīgo Adrianu, sportisti priecājās, ka, lūk, aug jaunā maiņa! Puisēna tētis Arnis Voika sprieda, ka ar dēlu izies laukumā jau pēc 10 gadiem. “Nē, pēc pieciem,” viņš piebilda.

Pirms apbalvošanas. Balvu Sporta centra vadītājs Edgars Kaļva uzsvēra, ka šī gada novada atklātais čempionāts pludmales volejbolā vēsturē ieies ar jauno sacensību nolikumu, kā arī dāmu atgriešanos spēļu laukumos. Tāpat viņš informēja, ka 29.augustā pulksten 10 Balvos notiks Aigara Kairiša piemiņas turnīrs pludmales volejbolā veterāniem un jauniešiem.  

Kā baletā. Volejbolisti, tostarp Aigars Pušpurs, demonstrēja graciozas kustības, lai tikai noturētu, tā teikt, virs smiltīm bumbu.

Labākās volejbolistes. Meiteņu jeb Dāmu klasē šogad startēja vairāk nekā 25 sportistes. 1.vietu izcīnīja Nikola Pužule, 2.vietu – Elīna Bukša, 3.vietu – Līga Careva.

Deputāti rullē! Sacensībās startēja arī Balvu novada deputāti. Piemēram, Egons Salmanis Tautas klasē ierindojās 5.vietā, savukārt Aigars Pušpurs izcīnīja 1.vietu Veterānu klasē (foto – pirmais no kreisās), aiz sevis atstājot Gundaru Kočānu (3.vieta) un Gunti Rakstiņu (2.vieta).

Sīva cīņa. Pēdējā posmā sīva cīņa izvērtās starp čempionāta līderiem.

Uzvarētāji Tautas klasē. 3.vieta – Dairim Melnacim, 1.vieta – Arnim Seņkam, 2.vieta – Jānim Bendzulim. Jāpiebilst, ka brāļi Jānis un Edgars Bendzuļi pēdējā sacensību posma uzvarētājiem sarūpēja īpašas piemiņas balvas. “Mūsu sportisti vienmēr ir atsaucīgi it visā. Viņi nāca palīgā arī tad, kad vajadzēja sakārtot spēļu laukumus – kurš ar lāpstu, kurš ar traktoru,” priecājas G.Stepanovs.

Čempioni! Pirms pludmales sezonas sākuma Gatis Stepanovs, kurš arī šogad plūca uzvaras laurus, vēl nezināja, vai vispār varēs startēt sacensībās pēc kājas operācijas. “Peldēju, braucu ar velosipēdu, lai tikai atgrieztos ierindā,” viņš atceras. Uz goda pjedestāla Meistarklasē kāpa Elmārs Rakstiņš (2.vieta), Gatis Stepanovs (1.vieta) un Dāvis Circenis (3.vieta).

Arī zirgiem karstumā neklājas viegli

Brīvdienās Tilžas pagasta zirgu sētā “Kapulejas” aizvadītas nu jau septītās sacensības zirgu pajūgu braukšanā un šķēršļu pārvarēšanā. Jāpiebilst, ka svelmainā saule ieviesa savas korekcijas sacensību gaitā, proti, sestdien plkst. 14.00 plānoto maratonu ar šķēršļiem pārcēla uz plkst. 19.00 vakarā. “Arī zirgi, tāpat kā cilvēki, cieš no karstuma,” paskaidroja sacensību organizatore Larisa Klitončika.

Lai mūsējiem veicas! Larisa Klitončika, vērojot šķēršļu pārvarēšanas sacensības, turēja īkšķi par krišjānieti Sandru Ūzulu. Ne velti, jo Sandra ar zirgu Korifejs izcīnīja 3.vietu 80 cm un 1.vietu 1m augstu šķēršļu pārvarēšanā. L.Klitončika priecājas, ka sacensības Tilžā notika jau septīto reizi. Diemžēl, kā atzina viņa, nākamgad zirgu pajūgu braukšanas sacensības visticamāk nenotiks: “Jāpaņem pauze, jo psiholoģiski esam noguruši.”

Startē pirmā. Pirmā šķēršļu pārvarēšanas trasē devās divpadsmitgadīgā Anna Rijniece ar zirgu Sezans no Līgatnes. Meitene izcīnīja 3.vietu gan šajā pārbaudījumā, gan 1.vietu pajūgu braukšanā. Jāpiebilst, ka Sezans sarūpēja arī divas 1.vietas tilžēnietei Larisai Klitončikai.

Cerīgi raugās nākotnē. Zemnieku saimniecības “Vāliņi” īpašnieks Edvīns Žogota sola, ka arī nākamgad notiks zirgu sacensības šķēršļu pārvarēšanā jeb konkūrā: “Priecājos, ka mūsu izaugsme ir acīmredzama. Ja pirmajā gadā jātniece Sandra Ūzula ar zemnieku saimniecības “Vāliņi” zirgu Korifejs startēja 60 cm klasē, tad tagad mēs sākam jau ar 80 cm augstiem šķēršļiem, par ko agrāk varējām tikai sapņot.” 

Parādē. Tilžā neizpalika parāde, kā jau pirms katrām sacensībām pieklājas.

Slēpjas ēnā. Skatītāji ar izpratni uzklausīja ziņu, ka zirgu pajūgu braukšanas sacensības pārceltas uz vakarpusi. Guntis Rudzītis ar trīsgadīgo meitiņu Evelīnu no Rēzeknes novada Nautrēniem ērti iekārtojās ēnā uz mašīnas jumta. Guntis atklāja, ka sacensību un meitiņas iespaidā nākamgad, iespējams, īstenos lielu sapni: “Evelīna uzstāj, ka vēlas zirgu. Būs jāpacenšas!”

Gluži kā tūnings. Sindija Fjodorova no Jēkabpils apliecināja, ka pucēšanās iederas arī zirgu sacensībās.

Mūsējā. Skaļas ovācijas un aplausus izpelnījās Sandra Ūzula no Krišjāņiem. Kā nu ne, ja viņa ar zirgu Korifejs izcīnīja divas godalgas, tostarp zelta.   

Izbauda braucienu ar moci. Annika ar meitiņu Loretu no Jelgavas zirgu sacensību starplaikos nolēma pavizināties ar retro motokluba “Rūsa vējā” spēkratu. Viņa atklāja, ka Tilžā ciemojas bieži. “Par to jāpateicas vīram Kasparam, kurš te dzimis un audzis,” viņa paskaidroja.

Startē Larisa Klitončika. Viņa izcīnīja divas 1.vietas - atklātajās klasēs pajūgu un konusu šķēršļu braukšanā. Interesanti, ka ar zirgu Sezans, kas atrodas Līgatnē, viņa tiekas tikai sacensībās. Labus rezultātus uzrādīja arī Larisas otrā pusīte Andrejs Klitončiks, kurš atvērtajā klasē konusu braukšanā ierindojās 2.vietā.

Agrita Prole ar zirgu Siluets. Mūsu sportiste no Golvariem izcīnīja 2.vietu Latvijas Jātnieku federācijas sacensībās jaunzirgu klasē.

“Baltajā briedī” aizvadītas motokrosa sacensības

Aizvadītajās brīvdienās, 25. un 26.jūlijā, “Baltā brieža” mototrasē Viļakā notika Latvijas čempionāts motokrosā un Baltijas čempionāta kvadracikliem 3.posms, kurā piedalījās ne tikai pašmāju, Baltijas un pat pasaules vadošie sportisti, bet ar panākumiem startēja arī mūspuses motokrosa pārstāvji. Sacensību otrajā dienā motokrosa cienītāji pirmo reizi vēsturē varēja vērot arī minivelokrosu bērniem, kurā mazie ķipari vecumā līdz pieciem gadiem startēja ar saviem velosipēdiem bez pedāļiem.

Sacensībās neizpalika arī daudzas citas aktivitātes. Līdzjutējiem tika rīkotas autogrāfu sesijas, sniedzot iespēju klātienē tikties un aprunāties ar vadošajiem motokrosa pārstāvjiem. Ikviens līdzjutējs varēja iegādāties arī unikālu fanu atribūtiku fanu veikaliņā, kā arī abas dienas trases malā darbojās fanu telts, kurā sev interesantu nodarbi atrada mazākie motokrosa līdzjutēji. Savukārt pirmās sacensību dienas noslēgumā ikviens varēja pārbaudīt, kuram tad veiklākas kājas, kad deva starta šāvienu nakts ballei.

Lauris Eizāns. Labāko sniegumu no mūspuses sportistiem sacensībās uzrādīja balvenietis Lauris Eizāns, kurš savā kvadraciklu klasē uzvarēja abos braucienos. Godam cīnījās arī Elvis Bartkevičs, Valters Logins un Ivo Benedikts Skabs.

Mums izdevās! Motokross – tās ir ne tikai veselīgas konkurences sacensības, bet arī savstarpēja cieņa trasē un draudzība ārpus tās.

Startē ar blakusvāģiem. Sportisti atzina, ka mototrase Viļakā bija augstā līmenī. Par to pārliecinājās arī blakusvāģu ekipāžas.

Ar kausiem un uzvarētāju šampanieti. Sacensībās Viļakā startēja un ar savu sniegumu priecēja arī pasaules vadošā blakusvāģu ekipāža – Pasaules čempionāta blakusvāģiem līderi Kaspars Stupelis (uz pjedestāla augstākā pakāpiena pa kreisi) un Etjēns Bakss. Latviešu kantētājs Kaspars un nīderlandietis Etjēns Viļakā triumfēja un palika nepārspēti abos sacensību braucienos.

Minivelokross bērniem. Šajās sacensībās katru dalībnieku ar medaļām un kausiem apbalvoja paši Pasaules čempionāta līderi blakusvāģu klasē. Prieks -sportistiem un līdzjutējiem, smaids un gandarījums - mazajiem ķipariem.

Debesīs. Kā motokrosa sacensībās allaž ierasts, arī aizvadītajos motokrosa svētkos Viļakā skatītājiem bija iespēja vērot aizraujošus skatus ar sportistu vadītajiem dzelzs rumakiem.

Lai labi ripo! Sacensību organizators Ēriks Eizāns ne tikai ieguldīja pamatīgu darbu sacensību noorganizēšanai mototrasē un patīkamu atpūtu ārpus tās, bet arī rūpējās par dēla Laura kvadracikla tehnisko veselību.

Ceļā uz panākumiem. Sacensībās Viļakā augstas klases meistaru netrūka. Kvadraciklu klasē startēja arī vadošais Eiropas kvadraciklu klases braucējs, līderis Edgars Meņģelis, kurš 1.braucienā uzvarēja, savukārt otrajā braucienā tehnisku iemeslu dēļ diemžēl izstājās.

Vēl nedaudz, un finišs! Sportisti sacensībās varēja būt pārliecināti – lieku apli nevienam mērot nenāksies!

Semenovā sacenšas cilvēki ar īpašām vajadzībām

 

Sestdien Viduču pamatskolā sabrauca ciemiņi no dažādiem Latvijas novadiem, lai sacenstos sporta spēlēs cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Invalīdu sporta un rehabilitācijas kluba “Medņeva” vadītājs Aivars Tūcis aizvadītās sporta spēles vērtē kā izdevušās. Kā nu ne, ja medņevieši izcīnīja uzvaru, tikai par vienu punktu apsteidzot gulbeniešus. Savukārt godpilnajā trešajā vietā ierindojās valmierieši.

Sveiciens no pašiem mazākajiem! Sporta svētku dalībniekiem īpašu deju dāvāja mazās dejotājas no Rekovas. Tāpat ciemiņus ar dziesmām priecēja folkloras kopa “Egle”.

Pirmo reizi Latgalē. Guntars Bečers no Valmieras, tēmējot mērķī, atklāja, ka ar šauteni jāapietas tikpat maigi kā ar sievieti. “Citādi labs rezultāts izpaliks,” viņš jokoja.

Viens, divi – reizē! Limbažnieki Atis Ernšteins un Valdis Jakovļevs pierādīja, ka slēpot var arī vasarā. Viņi pastāstīja, ka piedalās dažādos cilvēkiem ar īpašām vajadzībām organizētajos pasākumos. “Esam bijuši arī ārvalstīs,” paskaidroja ciemiņi.

Met zābaku. Cēsu komandas pārstāve Silvija Circene atklāja, ka katru vasaru pavada Medņevā, kur atrodas mājīpašums. Viņa sprieda, ka invalīdiem kopā saiešanas svētki jārīko biežāk.

Startē ar divām komandām. Balvu teritoriālās invalīdu biedrības valdes priekšsēdētājs Staņislavs Cibulis lepojās, ka balvenieši sporta spēlēs startēja gan ar pieaugušo, gan jauniešu komandu. Tāpat viņš priecājās, ka ar pašvaldības palīdzību sarūpēti jauni sporta tērpi. Arī jauniešu komandas vadītāja Marija Duļbinska slavēja pašvaldību, ar kuras atbalstu jauniešiem ar īpašām vajadzībām bija iespēja visu gadu trenēties sporta zālē: “Tāpat mums tapis savs karogs, kuru iesvētīsim invalīdu dienā 28.novembrī!” Jāpiebilst, ka nākamgad sporta spēles cilvēkiem ar īpašām vajadzībām notiks Balvos.

Met šautriņas. Pirms sporta spēļu atklāšanas Valmieras komandas sportistes aktīvi iepazina sporta sektorus. Vilija Vītiņa atzina, ka katra tikšanās ar kolēģiem ir svētki. “Būtiska kopības sajūta, nevis rezultāti,” piebilda viņa.

Lej ūdeni. Dace Vilka no Smiltenes startēja biedrības “Atbalsts” komandā, kas apvienoja sportistus no Valkas, Strenčiem un Smiltenes.

Vienmēr labi rezultāti. Gulbenietis Kristaps Ķulis neslēpa, ka sacensībās viņam vienmēr ir labi rezultāti. “Tie neizpaliks arī šodien,” viņš solīja.

Būs labi! Intars Markovs no Medņevas (foto no kreisās) veiksmīgi meta bumbiņas. Viņš neliedza padomu arī citiem, paskaidrojot, ka lielā bumba jāpiemet pēc iespējas tuvāk mazajai bumbiņai.

Uzvarēs draudzība! Alūksnietis Edvīns Svars (otrais no labās) lūgts prognozēt rezultātus, uzsvēra, ka uzvarēs draudzība.

 

 

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.