1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
26-04-2024
Vārdadienas šodien: Laine, Raimonds, Vilnis

Nebijis notikums – detektīvs latgaliski!

“Beidzot no sava saraksta varu izsvītrot vēl vienu lielu darbu, kas padarīts. Un tas nu gan ir priecīgs fakts,” divas dienas pirms sava otrā kriminālromāna “Brāļi” nonākšanas Latvijas grāmatveikalu plauktos, teica baltinavietis, tagad rīdzinieks Aldis Bukšs (fotogrāfijā). Viņa jaunais romāns pievērsis uzmanību ar faktu, ka piedzīvojis publikāciju divās valodās – latviešu un latgaliešu, tādējādi kļūstot par pirmo darbu kriminālromāna žanrā, kas izdots latgaliešu rakstu valodā.

Baznīca piedzīvo aizvien jaunas pārvērtības

Viļakas Vissvētās Jēzus Sirds Romas katoļu draudzes prāvestam Guntaram Skutelam arī pandēmijas laikā darba pilnas rokas. Gads ir bijis ražīgs un paveikts daudz – restaurēti vairāki akmens bruģa celiņu posmi pie baznīcas. Par pamatni, izmantojot vienu no baznīcas vecās egles stumbriem, pagalmā uzstādīta Dievmātes skulptūra, sakoptas kapucīnu mūka tēva Filipa un bīskapa Kazimira Duļbinska apbedījumu vietas pie baznīcas, bet ieejas vārtus tagad grezno metālmākslinieka Igora Trešutina darināta jauna laterna. Līdz šī gada beigām plānots pabeigt restaurēt vienu no dievnama vitrāžām, noslēgsies ērģeļu 1.manuāļa restaurācija, bet pavisam drīz baznīcēnus priecēs krāšņa Ziemassvētku instalācija baznīcas priekšā. Tā ir tikai neliela daļa no šī gada veikuma, bet nākotnē darāmo darbu saraksts ir vēl garāks.

Labiekārto Svētūnes ezera krastu. Ezeros plāno ielaist amūrus

Baltinavas novadā labiekārtots Svētūnes ezera krasts, ko novada iedzīvotāji un ciemiņi no citiem novadiem varēs izbaudīt jau nākamajā atpūtas pie ūdeņiem sezonā. Savukārt pamatojoties uz novada iedzīvotāju iesniegumu, Baltinavas novada ezeros, tostarp arī Svētūnē, plānots ielaist balto amūru (liela auguma karpu dzimtas saldūdens zivs, kas pārtiek galvenokārt no ūdensaugiem) ezeru aizaugšanas novēršanai.

Trīs reizes mazāk kalpu

Līdz 1.decembrim pašvaldību domēm bija jāsasauc apvienojamo pašvaldību deputātu kopsapulces, lai ievēlētu novada vēlēšanu komisiju. Mūspuses deputāti to izdarīja jau 9.novembrī, par apvienotā Balvu novada Vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju ievēlot Ivaru Loginu. Par to vairāk jaunākajā laikraksta "Vaduguns" numurā.

“Kad esmu Latvijā, jūtos kā savās otrajās mājās”

Puisis, kurš pirmo reizi uz Latviju atbrauca pirms 6 gadiem kā apmaiņas students no Japānas, iemīlējās mūsu valstī un darīja visu, lai atgrieztos jau kā Latvijas Universitātes students. Viņam te patika viss - valoda, daba, cilvēki, latviešu dziļā saikne ar mūziku. Tas ir latviski dziedošais japānis Masaki Nakagava (Masaki Nakagawa). Viņš ir ne tikai neparasts jaunietis, kurš turpina mācīties sarežģīto latviešu valodu, bet arī dzied zināmas, iemīļotas latviešu dziesmas, kā arī sacer jaunas. Masaki ir ļoti komunikalbs, atsaucīgs, izglītots jaunietis, kurš labprāt piekrita intervijai “Vadugunī”.

vadi

Veiksmes prognoze


.