1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
26-07-2024
Vārdadienas šodien: Dita, Marta

Rakstos

Dāvina jaunu dziesmu

Folkloras kopa “Upīte” jūlijā klausītājiem dāvina bezbēdīgu dziesmu “Tys viel nav nikas”. Šo dziesmu teikuse Anna Slišāne. Tālajā 1970.gadā, kad novadpētnieks Ontons Slišāns uzsāka vākt, pierakstīt un ierakstīt “Upītes kultūrtelpas” folkloras bagātību, arī šo jautro dziesmiņu bija piefiksējis. Šogad strādājot pie vērienīgā projekta – kolhozu laikos dziedāto dziesmu atjaunošanas, izpētot arī O.Slišāna arhīvu, tajā tika uzietas vairākas ziņģes. Viena no tām tagad ceļo pie folkloras kopas “Upīte” klausītājiem un skatītājiem.

Improvizācijas teātris Medņevā

24.jūlijā plkst. 20.00 Medņevā ikvienam interesentam ir iespēja apmeklēt Improvizācijas teātri. Ieeja brīva.

Aicina uz konferenci muzejā

 

19.jūlijā plkst. 11.00 Balvu Novada muzejā ikviens interesents aicināts uz konferenci “Balvu novada senie centri”. Konferences mērķis ir veicināt jaunu zināšanu apguvi un kultūras nozares speciālistu tālākizglītību.

 

Atzinības saņem Danskovīte

29.jūnijā Rēzeknes novada Rogovkā noslēdzās ikgadējā Pīterdīnas svinēšana un reizē arī Pēterim Jurciņam veltītais literātu konkurss, uz kuru autorus aicināja iesūtīt dramaturģijas darbus. Labāko darbu atzinības žūrijas vērtējumā saņēma Danskovīte un Meldra Gailāne. Atgādinām, ka Danskovīte (īstajā vārdā Anita Ločmele) ir viena no zināmākajiem latgaliešu literātiem un daudzu lugu autore, kuras pazīstamākie darbi ir lugu sērija par “Ontanu i Anni”. 7.septembrī Rogovkā paredzēta jau trešā dzejas autoru sacensība – latgaliskais dzejas slams “Rogovkys dzejis voga”, bet decembra sākumā – konkursa “Latgales prozas lasījumi 2024” noslēgums, kas šogad notiks Daugavpilī.

Turpmāk vidusskolā vēsturi mācīs atsevišķi

25. jūnijā apstiprināti grozījumi valsts vidējās  izglītības standartā, nosakot, ka no 2024.gada 1.septembra vidējās izglītības sociālajā un pilsoniskajā mācību jomā optimālajā apguves līmenī īstenojami divi atsevišķi obligāti apgūstamie pamatkursi – vēsture un sociālās zinātnes. “Darbu pie atsevišķu kursu satura Valsts izglītības satura centrs un Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sadarbībā ar Vēstures un sociālo zinību skolotāju biedrību sāka, atsaucoties uz vēsturnieku un vēstures skolotāju ieteikumiem, jo labas skolēnu vēstures zināšanas ir arī viens no valsts drošības un attīstības aspektiem,” atzina ministrijā. Atsevišķo kursu saturu un mācību programmas paraugus izstrādājušas Vēstures un sociālo zinību skolotāju biedrības veidotas darba grupas.

Juristi
vadi

Veiksmes prognoze


.