1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
22-10-2024
Vārdadienas šodien: Daina, Dainida, Dainis

Rakstos

Par braukšanu dzērumā – brīvības atņemšana

Pagājušajā ceturtdienā stājās spēkā grozījumi Krimināllikumā, kas būtiski padara bargāku sodu par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē. Tāpat grozījumi paredz kriminālatbildību par cietsirdību un vardarbību pret tuvinieku. Par šiem minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem vainīgā persona tiks sodīta ar brīvības atņemšanu.
Līdz ar grozījumiem no Krimināllikuma 262. (transportlīdzekļa vadīšana alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē) un 262.1 pantiem (atteikšanās no alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko un citu apreibinošu vielu ietekmes pārbaudes un ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšana) izslēgti tādi pamatsodi kā sabiedriskais darbs un naudas sods. Tas nozīmē, ka par transportlīdzekļa vadīšanu apreibinošu vielu ietekmē, par atteikšanos no šo vielu ietekmes pārbaudes vai ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu vainīgā persona šobrīd tiks sodīta tikai ar brīvības atņemšanas saistītu sodu (līdz vienam vai pat līdz pieciem gadiem – atkarībā no nodarījuma smaguma pakāpes).
Krimināllikums papildināts arī ar jaunu – 174.1 – pantu (cietsirdība un vardarbība pret tuvinieku). Tajā paredzēta kriminālatbildība par cietsirdīgu vai vardarbīgu apiešanos ar tuvinieku, kā rezultātā tuviniekam nodarīti maznozīmīgi miesas bojājumi vai psihiskas ciešanas. Par šādu noziedzīgu nodarījumu vainīgā persona tiks sodīta ar brīvības atņemšanu saistītu sodu (uz laiku līdz trīs gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību). Likuma izpratnē par tuvinieku uzskatāma persona, ar kuru noziedzīgā nodarījuma izdarītājs ir pirmajā vai otrajā radniecības pakāpē, vai pret laulāto vai bijušo laulāto, vai pret personu, ar kuru noziedzīgā nodarījuma izdarītājs ir vai ir bijis pastāvīgās intīmās attiecībās, vai pret personu, ar kuru noziedzīgā nodarījuma izdarītājam ir kopīga (nedalīta) saimniecība. Ļoti svarīgi ir tas, ka šis jaunais Krimināllikuma regulējums aizsargā cietušos, kuri paši sevi nevar pilnvērtīgi pasargāt.

vadi

Veiksmes prognoze


.