1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
17-05-2024
Vārdadienas šodien: Ēriks, Inese, Inesis

Rakstos

Kā dārzā iznīdēt gārsu?

“Pamazām sākas dārza darbi. Vēlētos izveidot kādu jaunu dobi, bet dārzā ieviesušās ilggadīgās nezāles, īpaši grūtības sagādā gārsa, jo, lai arī ravēju, tās saknes nav iespējams iznīdēt. Kā bez ķīmijas varētu atbrīvoties no gārsas?” jautā laikraksta lasītājs.

Par cīņu ar nezālēm plašsaziņas līdzekļos ir rodami vairāku agronomu un dārzkopju padomi. Lūk, daži no tiem!
* Pats vienkāršākais veids ir potenciālās dobes vietu noklāt ar melno ģeotekstilu un nostiprināt malas, lai gar tām zem pārklājuma neiespīd gaisma. Ģeotekstils nobloķē gaismas piekļuvi augiem, un rezultātā pēc 4–6 nedēļām daudzgadīgās nezāles iet bojā.
* Otrs variants ir krietni darbietilpīgāks. Proti, platību, kur paredzēts ierīkot jauno dobi, apber ar 20–25 centimetrus biezu frēzkūdras slāni. Vārpata un gārsa, protams, tam izaugs cauri, bet svarīgi, ka pēc laika – pēc mēnešiem diviem vai trim – daudzgadīgās nezāles it kā pārceļas uz irdeno kūdras slāni, un tad to saknes kā striķus var vienkārši izvilkt laukā.
* Trešais variants: vietu, kur atradīsies dobe, noklāj ar mitriem kartonu gabaliem pēc jumta dakstiņu principa – tā, lai šuves cita citu nosegtu. Pēc tam uz kartona klāj 20 –25 centimetrus biezu organisko atkritumu kārtu – mizas, svaigi pļauto zāli –, un vēl pa virsu nomulčē, vislabāk ar salmiem.

vadi

Veiksmes prognoze


.