1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
30-04-2024
Vārdadienas šodien: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Ignitis Renewables sāk izpēti vēja parka būvniecībai Balvu novadā

Baltijā vadošais starptautiskais atjaunīgās enerģijas uzņēmums Ignitis Renewables ar vairāk nekā 178 miljonu eiro investīcijām uzsācis darbu pie “zaļās” enerģijas projektu attīstīšanas Latvijā. Pašlaik uzņēmums attīsta vairākus saules enerģijas parkus Latvijā – Bauskas, Tukuma un Kuldīgas novados. Līdztekus šiem projektiem Balvu, Krāslavas un Ludzas novados iecerēts attīstīt vēja parkus, un pašlaik norit projektu priekšizpēte.

Kas ir vēja parks?
Saule un vējš ir neizsmeļami atjaunīgās enerģijas dabas resursi. Šādi iegūta elektroenerģija ļauj dzīvot tīrākā un drošākā vidē. Vienlaikus atjaunīgās enerģijas projekti veicina Baltijas valstu energoneatkarību un rada ilgtspējīgu vidi, kurā dzīvot nākamajām paaudzēm.
Vēja turbīnas var uzstādīt dažādās vietās – klajos laukos, pakalnos, mežos un jūrās. Vēja elektrostacijas uzstādīšana vidēji aizņem līdz 0,5ha teritorijas, turklāt šai teritorijai netiek noteikta aizsargjosla. Līdz ar to vēja parku teritoriju var integrēt lauksaimniecībā un citās tautsaimniecības jomās - turpināt izmantot zemi tai paredzētajai funkcijai, jo vēja parki nerada vides piesārņojumu – tie neietekmē ne gaisa, ne ūdens kvalitāti.

Publiskā apspriešana
Tiek plānotas vairākas sabiedriskās apspriedes ietekmes uz vidi novērtēšanas procesam, kuru laikā ikviens iedzīvotājs ir aicināts uzdot sev interesējošos jautājumus un izteikt savus priekšlikumus.
Klātienes sabiedriskā apspriede notiks: 23. aprīlī plkst. 14.00 Rugāju tautas namā, Balvu novadā.
Ignitis Renewables augstu novērtē vietējo kopienu iesaisti apkārtējās vides veidošanā, jo tic, ka kopīgiem spēkiem, sadarbojoties uzņēmumam un vietējiem iedzīvotājiem, iespējams nodrošināt patīkamāku un “zaļāku” apkārtējo vidi. Uzņēmumam ir svarīgi, lai tā īstenotie atjaunojamo energoresursu projekti radītu papildus pievienoto vērtību visam reģionam, vietējām kopienām un uzņēmumiem.

Kādi ir ieguvumi no vēja parkiem?
Ignitis Renewables savu saules un vēja enerģijas parku izstrādē izceļas ar ilgtspējīgu un videi draudzīgu pieeju. Papildus valsts noteiktajiem obligātajiem ikgadējiem maksājumiem, tā paredz individuālu dabas aizsardzības programmu katram projektam. Vienlaikus arī vietējās kopienas iegūst, jo tās var saņemt finansiālo atbalstu savu iniciatīvu īstenošanā, piedaloties ikgadējā Ignitis Renewables organizētajā projektu konkursā.
Atjaunīgās enerģijas projektu īstenošana veicina arī jaunu darba vietu veidošanos reģionā, kā arī caur sadarbības iespējām aktivizē vietējo uzņēmējdarbību, nodrošinot darbu būvorganizācijām, derīgo izrakteņu ieguvējiem, ēdinātājiem, naktsmītņu īpašniekiem un citiem. Tas ir nozīmīgi arī vietējai pašvaldībai un pagastam, jo projekts nozīmē ne vien darbu vietējiem uzņēmējiem, bet arī iespējas nodibināt jaunas sadarbības un uzlabot infrastruktūru. Ne mazāk svarīgs ir fakts, ka īpašnieki zemēm, uz kurām attīstīs vēja parku, saņems ienākumus no zemes nomas.
Apjomīgas investīcijas “zaļās” enerģijas projektos visā Latvijā
Tuvāko gadu laikā Ignitis Renewables Latvijā plāno kopumā investēt aptuveni 700 miljonus eiro. Lielākā daļa investīciju tiks novirzītas atjaunojamās enerģijas projektiem ar mērķi līdz 2030. gadam sasniegt Ignitis Group uzstādīto stratēģisko mērķi - 4–5 gigavati (GW) atjaunīgās enerģijas ražošanas jaudu.
Atjaunīgās enerģijas uzņēmums Ignitis Renewables ir daļa no Ignitis Group, viena no vadošajām enerģijas grupām Baltijā, ar mērķi radīt 100% drošu un zaļu enerģijas ekosistēmu mūsu un nākotnes paaudzēm. Uzņēmums attīsta saules enerģijas un hibrīda tehnoloģiju parkus, sauszemes un atkrastes vēja parkus, kā arī nodrošina enerģijas uzkrāšanas risinājumus.

Ņem vērā!
Publiskās apspriedes ieraksts un protokols tiks publicēts Ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojuma izstrādātāja SIA Estonian, Latvian & Lithuanian Environment tīmekļa vietnes www.environment.lv sadaļā “Aktualitātes”
Rakstveida priekšlikumus par paredzēto darbību aicinām iesniegt Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai Vides pārraudzības valsts birojam (pasta adrese: Rūpniecības ielā 23, Rīga, LV – 1045, elektroniskā pasta adrese: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. , tālrunis: 67321173).

 

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.