1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
26-04-2024
Vārdadienas šodien: Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Latgales SEZ – nozīmīgs un stabils balsts uzņēmumu attīstībai

Radot priekšnosacījumus investīciju veicināšanai, ražošanas modernizācijai un jaunu darbavietu radīšanai, Latgales reģionā jau septīto gadu darbojas Latgales speciālā ekonomiskā zona (Latgales SEZ). Latgales SEZ teritorijā strādājošie uzņēmēji kopš 2017. gada ir noslēguši 62 investīciju līgumus par vairāk nekā 67,7 milj. eiro ieguldījumu veikšanu. Šī nauda tiek virzīta uzņēmumu, tātad arī Latgales, attīstībai.

Šobrīd Latgales SEZ darbojas 28 uzņēmumi, radītas 370 jaunas darbavietas, bet līdz 2025.gadam, saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem, tiks izveidotas vēl 246, šādi kopumā radot 616 jaunas darbavietas. Taču šiem rādītājiem laika gaitā ir tendence arvien pieaugt.
Uzņēmēju interese par Latgales SEZ apliecina, ka savulaik – 2017.gadā – valdība ir spērusi nozīmīgu un pareizu soli, atbalstot speciālās ekonomiskās zonas izveidošanu, jo šobrīd tas ir kļuvis par vienu no svarīgākajiem instrumentiem reģiona attīstības veicināšanā: investējot sava uzņēmuma attīstībā vai jaunu darbavietu radīšanā Latgalē, uzņēmums var saņemt 80% atlaidi ienākuma nodoklim un 80% atlaidi nekustamā īpašuma nodoklim. Savukārt pašvaldība ar atsevišķa lēmuma palīdzību papildus var nodrošināt vēl 20% atlaidi. Faktiski uzņēmēji var saņemt pat līdz 100% atlaidi nekustamā īpašuma nodoklim.
“Latgales SEZ – tas ir stimuls uzņēmumiem, kas atver jaunas ražotnes un paplašina esošās. Tas ir atbalsts vietējiem Latgales, kā arī Latvijas uzņēmējiem un ārvalstu investoriem, kuri vēlas uzsākt uzņēmējdarbību mūsu reģionā,” stāsta Latgales plānošanas reģiona administrācijas vadītāja/Latgales SEZ pārvaldniece Iveta Maļina-Tabūne.

Kāda ir Latgales SEZ galvenā priekšrocība?
Galvenā Latgales SEZ atšķirība no citām Latvijas speciālajām ekonomiskajām zonām ir tā, ka tā nav ierobežota noteiktā teritorijā pilsētā vai novadā. Uzņēmējs pats izvēlas vietu, kur vēlas attīstīt savu biznesu. Galvenais, lai tā darbība norisinātos Latgalē.
Pozitīvi vērtējams arī tas, ka uzņēmējam, iestājoties Latgales SEZ, nav nekas jāmaksā papildus, piemēram, biedra nauda. “Mūsu darbs ir virzīts vienīgi uz to, lai Latgalē ienāktu jauni investori, lai šeit būtu izdevīgi attīstīties ražošanas vai pakalpojumu nozarēm, jo ieguldījumi uzņēmējdarbības attīstībā un darbavietu radīšanā ir ieguldījumi visas Latgales attīstībā,” skaidro Latgales SEZ pārvaldnieka vietnieks Vladislavs Stankevičs.

Kā tas strādā?
Pievienojoties Latgales speciālajai ekonomiskajai zonai, uzņēmums var saņemt nodokļu atlaides divu veidu investīcijām – iekārtās, ēkās, tehnikā, patentu iegūšanā vai jaunu darbavietu radīšanā.
Maksimālais investīciju apjoms, ko var aprēķināt nodokļu atlaides veidā, ir atkarīgs no uzņēmuma lieluma. 40% no veiktajiem ieguldījumiem var atgūt lielie, 50% – vidējie un 60% – mazie uzņēmumi. Turklāt Latgales SEZ investīciju projektiem nav noteikta minimālā summa – projektu var iesniegt par jebkuru summu gan lieli, gan mazi uzņēmumi.
Atbalsts investīcijām par jaunradītām darbavietām izskatās šādi: uzņēmums iegulda pamatlīdzekļos, un rezultātā tiek radītas, piemēram, 20 jaunas darbavietas. Attiecināmās izmaksas būs šo 20 darbinieku bruto algas, kas tiek izmaksātas 24 mēnešu laikā. Atkarībā no kapitālsabiedrības lieluma (mazs, vidējs vai liels uzņēmums), attiecīgo atbalsta procentu daļu no šīm izmaksām var atgriezt nodokļu atvieglojumu veidā.
Uzņēmējs pats lemj, kādu atbalsta veidu saņemt. Turklāt tas neliedz nākotnē slēgt līgumu par cita veida ieguldījumiem. “Latgales SEZ ir daudz piemēru, kad uzņēmums, pabeidzis vienu projektu, slēdz jau jaunu līgumu par cita veida investīciju projektu realizāciju,” stāsta Iveta Maļina-Tabūne.

Kas var pievienoties Latgales SEZ un saņemt nodokļu atlaides?
Latgales speciālās ekonomiskās zonas uzņēmuma statusu un priekšrocības var iegūt Latgales reģionā reģistrēti un strādājoši uzņēmumi, kuri plāno attīstīt uzņēmējdarbību, veicot investīcijas savā attīstībā. Tajā pašā laikā uzņēmuma juridiskā adrese var būt arī citur (piemēram, jebkurā vietā Latvijā vai ārvalstīs). Latgales SEZ statusu var piešķirt arī ārvalstu investoriem, kuri plāno attīstīt savu uzņēmumu Latgalē, izņēmums ir tie uzņēmumi, kuru nozares dalību SEZ aizliedz ES regula Nr. 651/2014.

Detalizēta informācija par Latgales SEZ darbu atrodama arī Latgales plānošanas reģiona mājaslapas lpr.gov.lv sadaļā “Latgales speciālā ekonomiskā zona”. Par likumā noteiktajām prasībām, kādām ir jāatbilst veiktajiem ieguldījumiem, pretendējot uz SEZ tiešo nodokļu atvieglojumiem, kā arī plašāku informāciju par Latgales SEZ darbības noteikumiem un iesniedzamo dokumentāciju iespējams uzzināt, sazinoties ar Latgales SEZ pārvaldi: e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. , tālr.: +371 26511047, www.lpr.gov.lv/lsez.

 

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.