1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
18-04-2024
Vārdadienas šodien: Jadviga, Laura

“Upītes Uobeļduorzs” izskan divpadsmito reizi

Kā ik rudeni, septembra trešajā sestdienā visi ceļi veda uz Viļakas novada Šķilbēnu pagasta Upīti. Meilys aiļu i dzīsmu festivāls "Upītes Uobeļduorzs" tautas namā notika jau 12.gadu, pulcējot latgaliskā vārda cienītājus no tuvām un tālām vietām.

Lai arī zinātniski pētījumi nav veikti, festivāla organizatori šo notikumu dēvē par vecāko latgaliešu festivālu pasaulē. Šogad uz Upīti ceļu mēroja grupas no visas Latgales: "Napruots", "Sala", "Krampis", "Bez PVN", "Kapļi", "Pādejuo steiga", "Dabasu Durovys" un citas. Ar lasījumiem uzstājās ailenīki - Mārīte Slišāne, Ireta Čekse, Karonhisake, Raibīs Suņs, Dagnija Bramane, Valentīns Lukaševičs, Zaiga Lāce un Ligija Purinaša.
Šogad interesants jaunums bija internacionālā pieskaņa, jo grupā "Kapļi" ģitāru spēlēja francūzis, bet pasākumu apskaņoja puisis no Anglijas - Džeims, kurš nesaprata ne latviešu, ne latgaliešu valodu. Arī lielo atbalstītāju nebija, taču bija savējie un, kā saka tautas nama vadītājs Andris Slišāns, vislabākie. Bija dzirdama folklora, dzeja, dziesmas, pat smagais roks - pasākuma muzikālā amplitūda bija jo plaša.

Dzied Upītes pamatskolas skolēni. Dziesmas ar festivāla aizsācēja Antona Slišāna vārdiem izpildīja Upītes pamatskolas skolēni, ģitāras pavadījumu spēlēja skolotāja Tatjana Supe. Irēna Romka bija parūpējusies par zāles un skatuves noformējumu, un abas ar Ligitu Spridzāni rotājumiem izmantoja vasarā pašu audzētos ziedus.

Iepriecina "Dabasu Durovys". Solists Arnis Slobožaņins ir arī dziesmu autors. "Dabasu Durovys" ir Latvijas rokgrupa, kas izveidota Daugavpilī 2006.gada sākumā un Upītē piedalās gandrīz katrā festivālā.

No grupas "Medņevas juniori". Mārtiņš Briediņš uz garmoškas spēlē droši un pārliecinoši.

Uzstājas grupa "Bez PVN". Skatītāji bandžo spēlētājā Kristapā Rasimā (otrais no kreisās) atpazina Jezupu no seriāla "UgunsGrēks". Viņam līdzās brālis Guntis Rasims spēlē ģitāru.

Dzejai vajag vairāk jūtu. Tilžēniete Ireta Čekse šoreiz lasīja savas atziņas piebilstot, ka studējot sapratusi,- dzejas rakstīšanai vajag vairāk sajūtu. Viņas atziņas bija par tēmu, kā atšķirt un pazīt latgalieti.

Tērpjas zilā. Džeina Gavare no Preiļiem uzstājās kā viena no pirmajām dziedātājām un izpildīja piecas dziesmas, kurām vārdus un mūziku bija sarakstījusi pati. Viņas tērps bija zilajā cerību krāsā.

"Krampis" no Līvāniem. Grupa izpilda smago roku un tās solists ir Dainis Paegle. Interesanti, ka šīs grupas uzstāšanos līdz pat vēlai nakts stundai gaidīja pat gados vecāki ļaudis.

Kopkoris - skatītāji. Uz populārāko grupu uzstāšanos sanāca pilna zāle ar skatītājiem, kuri uz festivālu nāk arvien vairāk - gan pavisam mazi bērni, gan viņu vectēvi un vecmāmiņas. Kad spēlēja grupa "Bez PVN", Kristaps Rasims aicināja visus dziedāt līdzi, apsolot būt par diriģentu.

Drošāk - duetā. Karonhisake jeb īstajā vārdā Evika Muižniece savu dzeju uzaicināja palasīt arī Ēriku Zepu piebilstot, ka duetā uz skatuves atrasties drošāk.

Apvienotā kapela. Vadītājas Ilonas Bukšas izveidotā Viļakas un Baltinavas novadu apvienotā bērnu kapela apmeklētājus iepriecināja ar muzikālajiem priekšnesumiem.

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.