1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
28-03-2024
Vārdadienas šodien: Agija, Aldonis

Upītes svētki – skaista tradīcija


17. augustā Viļakas novada Šķilbēnu pagasta Upītē notika svētki “Saime”. Vienlaikus ciemā ar pašdarbnieku koncertu atzīmēja arī Upītes bibliotēkas 60 gadu jubileju, bet bērni un jaunieši varēja sūtīt darbus izstādei “Muns dvors, muna muiža”. Svētku organizatori Andris Slišāns, Ligita Spridzāne un Lolita Spridzāne ir gandarīti, ka, neskatoties uz daudzajiem pasākumiem citās vietās, uz svētkiem Upītē atbrauca daudz kaimiņu pagastu cilvēku.
Kad loterijā bērni, jaunieši un visi interesenti bija nodevuši vienpadsmit meistardarbnīcu apmeklējumu grāmatiņas, atklājās, ka pavisam tajās piedalījušies 83 dalībnieki! Upītes svētki notiek jau sesto gadu. Tā ir laba tradīcija, kas veido arvien dziļākas saknes un kuplo kā koku lapotnes. Nakts trasītē, kurai pieteicās aptuveni sešdesmit dalībnieki, piecās pieturvietās vajadzēja likt lietā izdomu un uzbūvēt māju no pamatiem līdz pat jumtam, bet noslēgumā iekurt saimes ugunskuru, tā simbolizējot dzimtās vietas mīlestību un ģimenes stiprumu. Sacensībās noteica stiprāko puisi – Vilni Ķeveru, un veiklāko meiteni – Sanitu Loginu. Meistardarbnīcas, atrakcijas, sportiskās aktivitātes, koncerts ar Vari Vētru, balle ar “Medņevas jauniešiem” - Upītē visas dienas garumā varēja priecāties gan jauni, gan veci.

Eko meistardarbnīca. Skolotāja Sandra Bukša vadīja eko meistardarbnīcu, kuras laikā zeķbiksēs vajadzēja sapildīt skaidas, apbērt ar rudzu graudiem, izveidot sejiņu un mājās laistīt, līdz graudi izdīgst, veidojot matus.

Piedalās kļočku darbnīcā. Agija Grantiņa centīgi rīvēja kartupeļus, lai vēlāk visi kopīgi veidotu klimpas un vārītu zupu. Šīs meistardarbnīcas vadība bija uzticēta skolotājai Aijai Kornejai.

Pazīstat mūs? Portretu darbnīcas dalībnieki uz kartona zīmēja savu portretu, grieza un līmēja, līdz vadītāja Dina Krakope teica: “Stop!” Tad visi dalībnieki fotografējās, minot, kurš ir kurš.

Šašlikus gatavo no dārzeņiem. Annele Slišāne meklēja gurķus, tomātus, kabačus, kāļus, burkānus un citus dārzeņus, lai dalībnieki tos mizotu, grieztu un vērtu uz iesma. Šašliks no dārzeņiem garšoja arī Katei Slišānei (no kreisās) un Sonorai Matisānei.

Muzicē dziesminieks Varis Vētra. “Divas skudras reiz krustcelēs satikās,/ Un abas par dzīvi runājās./ Pukstēja abām tai pasakā sirsniņa,/ Un man blakus ir mana māmiņa…” Līdzi viņam dziedāja arī Kate Slišāne un Esmeralda Mežaka.

No frizētavas uz vafeļu darbnīcu. Frizētavā darbojās Alise Kondratjeva, bet vafeļu - Liene Logina. Uz šīm darbnīcām veidojās pat rindas, tik daudz bija gribētāju tikt pie skaistuma un saldā garduma.

Nakts trasītē. Ar svecēm izgaismotos piecos punktos pa visu Upīti trasītes dalībnieki atrada meistarus, kuri četrām komandām deva pienākumus - būvēt māju pamatus, likt logus, gatavot spāres un darīt citus darbus, saistītus ar mājas būvniecību. Uzdevumi radīja jautrību, dalībnieki ar tiem tika galā veiksmīgi.

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.