1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
28-03-2024
Vārdadienas šodien: Ginta, Gunda, Gunta

Rakstos

Būtiskākās izmaiņas, kas stājušās spēkā

Dārgāka tabaka, alkohols un vecs auto
o Paaugstinās akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem: cigāriem un cigarillām (par 1000 gabaliem - no 95,2 eiro līdz 126 eiro); cigaretēm (par 1000 cigaretēm - no 78,7 eiro līdz 92,5 eiro); tabakai (par 1000 gramiem - no 75 eiro līdz 80,25 eiro, bet karsējamai tabakai - līdz 160 eiro). Tabakai nodoklis pieaugs no janvāra, bet cigaretēm no marta. Tas nozīmē, ka jau pavasarī cigarešu paciņa maksās dārgāk.
o Tāpat no 1. janvāra akcīzes nodoklis pieaug arī alkoholam: alum ne mazāk kā 15,20 eiro par 100 litriem (tagad - 14,40 eiro); vīnam no 106 līdz 111 eiro par 100 litriem; pārējam alkoholam - no 1642 līdz 1724 par 100 litriem absolūtā alkohola (100% spirta). Tādējādi arī grādīgās dziras pudele veikalos izmaksās dārgāk.
o Grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā paredz no šī gada ieviest  jaunu vieglo automobiļu reģistrācijas nodokli ar mērķi novērst vecu un ekoloģiski kaitīgu vieglo automobiļu reģistrēšanu Latvijā. Ja par jauna auto reģistrāciju būs jāmaksā daži desmiti eiro, tad par vecāku auto nodokļa likme varēs sasniegt pat vairāk nekā 700 eiro.
oTāpat izmaiņas skars arī uzņēmējus, jo autobusu un kravas automobiļu transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likme būs atkarīga no to dzinēja izmešu līmeņa.

Anglija ir aizslēgta, atslēga ir nolauzta
Jaunā situācija ietekmēs pilnīgi visu, sākot ar pasta sūtījumu saņemšanu no Apvienotās Karalistes, gan studēšanu un strādāšanu šajā valstī. Visa aktuālā informācija par breksita procedūru un tā izraisītajām sekām atrodama Ārlietu ministrijas mājaslapas sadaļā “Breksits”.
Lūk, būtiskākie aspekti, kas jāņem vērā:
o ES pilsoņiem (tātad arī Latvijas), kuri turpmāk vēlēsies uzturēties  Apvienotajā Karalistē pastāvīgi (piemēram, strādāt vai studēt), pieteikumus uzturēšanās atļauju saņemšanai būs jāpiesaka jaunā, punktos balstītā imigrācijas sistēmā. Šī prasības attiecas arī uz tiem studentiem, kuri attālināti ir jau uzsākuši studijas šī gada rudenī, bet plāno ierasties tikai nākamgad.
o Būs beigusies brīva personu kustība starp ES un Lielbritāniju, un ES pilsoņiem vairs nebūs automātisku tiesību ilgstoši uzturēties un strādāt karalistē (uzturēšanās ilguma limits būs līdz sešiem mēnešiem pusgadam gada laikā - tūristiem un ciemiņiem).
o Tiem ES pilsoņiem, tai skaitā Latvijas, kuri plāno pastāvīgi uzturēties pēc breksita pārejas perioda un būs ieradušies Apvienotajā Karalistē līdz  2020.gada 31. decembrim, jāreģistrējas pastāvīgā (settled) vai pagaidu (pre-settled) iedzīvotāja statusam līdz nākamā gada 30. jūnijam britu kompetentajā iestādē Iekšlietu ministrijā (Home Office).
o Šogad par paciņu saņemšanu no Lielbritānijas būs jāmaksā nodokļi. Turklāt dārgāk izmaksās ne tikai iepirkšanās britu interneta veikalos, bet arī dāvanu sūtīšana. Par pirkumiem britu interneta veikalos ar vērtību virs 22 eiro būs jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis, savukārt no 1.jūlija nodoklis būs jāmaksā par pilnīgi visiem pirkumiem. Ja pirkums interneta veikalā būs dārgāks par 22 eiro, paciņas saņēmējam būs jāsamaksā pievienotās vērtības nodoklis (tā likme - 21%), savukārt, ja vērtība lielāka par 150 eiro -  arī muitas nodoklis. Citādi noteikumi ir dāvanām. Ja vērtība ir līdz 45 eiro, nodokļi jāmaksā nav, ja virs - jāmaksā gan PVN, gan muitas nodoklis.
o No nākamā gadā ieceļošanai Apvienotajā Karalistē vairs nederēs Identifikācijas kartes (ID), bet derēs tikai pases. Tie ES pilsoņi, kuri būs dzīvojuši Apvienotajā Karalistē pirms 2020.gada 31.decembra un reģistrējušies pastāvīgā vai pagaidu iedzīvotāja statusam, tomēr ID karti varēs izmantot kā ceļošanas dokumentu vismaz līdz 2025.gada 31.decembrim.

Brexit ienesis pārmaiņas apdrošināšanā
Lielbritānija ir pilnībā izstājusies no Eiropas Savienības. Tas ir nesis izmaiņas vairākās jomās, tajā skaitā arī apdrošināšanā.
Daudzos apdrošināšanas veidos tiek norādīta polises darbības teritorija, standarta situācijā tā ir Latvija vai Eiropas Savienība. Tādēļ gadījumos, ja notiek ceļošana uz Lielbritāniju, sadarbība ar šo valsti, biznesa vai cita veida kontakti, kas var skart apdrošināšanas polisē iekļautos riska segumus, ir vērts pārliecināties, kāda ir polises darbības teritorija, vai tā attiecas arī uz Lielbritāniju - valsti ārpus ES. Primāri uzmanība jāpievērš KASKO, kravas, civiltiesiskās atbildības, nelaimes gadījumu, ceļojumu u.c. apdrošināšanas polisēm, - uzsver Latvijas Apdrošinātāju asociācija.

Transportlīdzekļu apdrošināšana
Arī pēc izstāšanās no ES Lielbritānija paliek Zaļās kartes sistēmas dalībvalsts, kurā iekļaujas arī Latvijas transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas sistēma jeb OCTA. Tādējādi Latvijas OCTA polišu īpašnieki, izraisot negadījumu Lielbritānijā, saņems OCTA polises aizsardzību, un Latvijas apdrošinātāji izmaksās atlīdzības cietušajiem Lielbritānijā. Tāpat Lielbritānijā ir derīgas arī Zaļās kartes, ja transportlīdzeklim nav OCTA standartlīguma.
Iebraucot Lielbritānijā, uz robežas būtu jāpietiek ar standarta Latvijas OCTA polisi, tomēr nav pilnīgi izslēdzams, ka atsevišķos gadījumos Lielbritānijas robežsargi var lūgt uzrādīt arī Zaļo karti. Tādēļ asociācija rekomendē OCTA polisi ņemt līdzi arī drukātā veidā.
KASKO apdrošināšanas polisēs parasti tiek norādīta polises darbības teritorija, piemēram, Latvija, Baltija, ES, NVS valstis. Dodoties uz Lielbritāniju, apdrošinātāji aicina pievērst uzmanību savas KASKO polises darbības teritorijai, t.i., vai apdrošināšanas segums darbosies konkrētajā valstī, šajā gadījumā Lielbritānijā. Neskaidrību gadījumā jāsazinās ar savu apdrošinātāju.

Veselības un ceļojumu apdrošināšana
Latvijas valsts izsniegtā Eiropas veselības apdrošinašanas karte (EVAK) Lielbritānijā turpinās darboties. Latvijas iedzīvotāji ar to varēs saņemt tādus pašus veselības aprūpes pakalpojumus, kā līdz šim, informē Latvijas Apdrošinātāju asociācija.
EVAK karte sniedz Latvijas iedzīvotājiem iespējas saņemt apmaksātu neatliekamo un nepieciešamo medicīnisko palīdzību ES, EEZ valstīs, Šveicē un Lielbritānijā, maksājot attiecīgajā valstī noteikto pacienta iemaksu. EVAK sedz izmaksas tikai tajās ārstniecības iestādēs, kuras sniedz valsts garantētos medicīnas pakalpojumus, un tikai tādā apmērā, kā to sniedz arī savas valsts pilsoņiem.
Taču EVAK nesedz ārzemēs veiktās pacientu iemaksas un līdzmaksājumus, neatlīdzina repatriācijas jeb transportēšanas izdevumus smagas slimības vai nāves gadījumā, tostarp nesedz plānveida medicīnisko pakalpojumu saņemšanu. Tādēļ arī turpmāk, dodoties uz Lielbritāniju, tāpat kā jebkurā citā ārvalstu braucienā, ieteicams iegādāties ceļojumu apdrošināšanu ar konkrētajam ceļojumam piemērotu risku apdrošināšanu, skaidro apdrošinātāji.
Pirms iegādāties ceļojumu apdrošināšanas polisi, ieteicams detalizēti izvērtēt savas vajadzības un apdrošinātāju piedāvājumus, jo tie ir mainīti, ņemot vērā Covid-19 pandēmiju.

Kravu un citas biznesa darbības apdrošināšana
Uzņēmējiem jāņem vērā, ka biznesa partneri Lielbritānijā var mainīt savus sadarbības nosacījumus, tai skaitā galvojumu, profesionālās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas prasības, kravu piegādes utt. Ieteicams detalizēti pārliecināties par visiem Lielbritānijas juridiskā regulējuma un konkrētās sadarbības nosacījumiem.

vadi

Veiksmes prognoze


.