1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
16-04-2024
Vārdadienas šodien: Alfs, Bernadeta, Mintauts

Rakstos

Piesardzības pasākumi - neatņemama sastāvdaļa šā gada Jāņu svinībām

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti aicina svētkus svinēt ģimenes un draugu lokā savā mājā, dārzā vai citur brīvā dabā, neaizmirstot par profilakses pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai. Epidemioloģiskā situācija rāda, ka vīrusa izplatība ir stabilizējusies, tomēr ierobežojošo pasākumu pārtraukšanai jābūt pakāpeniskai. Tāpēc iesakām sekot speciālistu ieteikumiem, lai svētku svinēšana būtu droša.

Ievēro roku higiēnu – rokas mazgā rūpīgi un biežāk. Personīgo higiēnu ievēro arī tad, ja svini svētkus vietā, kur ūdens pieejamība ir ierobežota. Vislabāk rokas mazgāt ar ziepēm, zem tekoša ūdens, bet, ja šādas iespējas nav, roku higiēnai var izmantot arī šim nolūkam paredzētus dezinfekcijas līdzekļus vai mitrās salvetes. Mazgājot rokas - raugies, lai to dara arī bērni!
Ievēro drošu distanci - speciālisti aicina arī svētkos turpināt ievērot drošu fizisko distancēšanos - vismaz 2 metri un ne ilgāk par 15 minūtēm. Cilvēkus, kuri pieder kādai no riska grupām (seniori, grūtnieces, cilvēki ar hroniskām saslimšanām u.c.), SPKC aicina atturēties no publisku vietu apmeklēšanas, kā arī neuzņemt pie sevis viesus.
Esi atbildīgs - ja jūties slims, paliec mājās un informē savu ģimenes ārstu. Koplietošanas telpās ievēro piesardzības pasākumus - lieki nepieskaries priekšmetiem un virsmām, kā arī izvairies pieskarties sejai, pirms neesi nomazgājis rokas.
Nelieto uzturā nekvalitatīvu pārtiku - nekvalitatīvs, ilgi stāvējis, nepilnvērtīgi pagatavots vai ar nemazgātām rokām pagatavots ēdiens rada risku inficēties ar dažādu infekcijas slimību ierosinātājiem, un cilvēks var saslimt. Pārtikas produkti, kuru uzglabāšanai, pagatavošanai un lietošanai jāpievērš īpaša uzmanība, ir piena, gaļas un zivju izstrādājumi, kā arī olas un dažādi jau sagatavoti ēdieni (gatavie salāti un saldie ēdieni) vai pusfabrikāti. Gatavojot gaļu (t.sk. vistas) un zivis, atceries, ka, tikai kārtīgi to izcepot vai uzvārot, iespējams izsargāties no saslimšanas. Pagatavoto cienastu apēd tūlīt pēc pagatavošanas. Gatavie ēdieni (piemēram, gaļas salāti ar majonēzi vai lauku torte), kas visu Jāņu nakti stāvējuši uz svētku galda, nav labākā izvēle nākamā rīta brokastīm. Nelieto uzturā pārtikas produktus, kam slikta smarža un garša!
Pieskati bērnus - raugies, lai bērni vieni nerotaļājas ūdens vai ugunskura tuvumā un nevarētu piekļūt degšķidrumam, citām dzīvībai bīstamām vielām vai priekšmetiem (piemēram, nažiem, cirvjiem). Tāpat neatstāj bērnu vienu pašu dzīvnieku tuvumā, īpaši, ja svētkos ciemojies pie radiem vai paziņām, kuriem ir mājdzīvnieki. Pieskati bērnus un rūpējies par viņu drošību!
Uzmanies no ērcēm - ērces piesūkšanās rada risku saslimt ar ērču encefalītu, Laimas slimību un ērlihiozi. Ja ērce tomēr piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas ātrāk. Atgādinām, ka ērces visbiežāk nokļūst uz garāmejošu cilvēku apaviem vai apģērba potīšu augstumā un pēc tam lēnām pārvietojas uz augšu. Kā arī, atpūšoties brīvā dabā, ieteicams lietot kukaiņu atbaidīšanas līdzekļus - repelentus.
Neaizraujies ar alkoholu - lai izvairītos no traumām un negadījumiem, alkoholiskos dzērienus svētkos lieto ar mēru!
Zini, kur svētku garajās brīvdienās saņemt mediķu palīdzību – nelielu traumu, pēkšņu saslimšanu vai hronisku slimību saasinājuma brīžos mediķu padomu var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kas brīvdienās un svētkos strādā visu diennakti.

vadi

Veiksmes prognoze


.