1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
28-03-2024
Vārdadienas šodien: Ginta, Gunda, Gunta

Baltinavā uzņem dokumentālo filmu

 

Iejutušies laikā un dzīvē pirms simts gadiem, ko izdzīvoja mūsu vectēvi un vecvectēvi,- tā par sevi varēja teikt ikviens, kurš piedalījās dokumentālās filmas tapšanā.


No šodienas - uz pagātni. Iebraucot Baltinavā, “Vaduguns” satika trīs mazas meitenes - Anniju, Inesi un Dagniju, kuras devās centra virzienā. “Uz kurieni jūs? Un no kurienes?” jautājām. “Iesim uz tirgus laukumu piedalīties masu skatos. Bet vispār mēs esam atnākušas no laika pirms simts gadiem,” pasmējās meitenes.


Karavīri. Baltinavietis Artis Ločmelis un briežciemietis Edgars Jermacāns filmēšanas laikā iejutās krievu un latviešu armijas karavīru lomās. Mācījās šaut. Edgars teica: “Šodien šaus uz mani pašu, man būs jābēg, es būšu sliktais.”


Caurlaides punkts uz robežas. Baltinavā filmēja masu skatu - Latvijas un Krievijas robežkontroles punktā notiekošo, kad Krievijā dzīvojošie latvieši atgriežas dzimtenē. Robeža ir slēgta, bet Latvija uzņem cilvēkus, kas vēlas atgriezties. Un cilvēki nāca kājām, brauca ar vilcienu, ar zirgu. Caurlaides punktā, kur bēgļus reģistrēja militārpersona (baltinavietis Rolands Keišs), veidojās arī situācijas līdzīgas tām, kas notiek mūsdienās. Turīgākie tautieši (atveido Silvija Buklovska un Jānis Boldāns) rindu centās apiet ar līkumu.


Kolorītas. Kolorītas bija Baltinavas dāmu deju kopas “Gaspaža” dalībnieces, kuras, uzsējušas košus plecu lakatus, atveidoja krievu pareizticīgās sievietes. Latvijas pirmās brīvvalsts laikā Baltinavā dzīvoja daudz pareizticīgo.


Atbrauc no  Vidzemes. Inga Rakecka un Alda Mežgaile uz filmēšanos bija ieradušās no Valmieras un Limbažiem. Viņas apgalvoja, ka ir cilvēki, kas uz savu roku apbraukušas robežu. “Mēs ik pa laikam kaut kur iebāžam savu degunu. Šodien būsim bēgles,- ratiņš un padusē pasitams maizes kukulis mums ir,” apgalvoja sievietes.


Vāc zāli. Lai izdzīvotu kara un juku laikos, neraugoties uz apkārt notiekošo,  laukos tāpat bija darāmi darbi - zāle jāpļauj, lopi jābaro. Kā tas notika pagājušā gadsimta 20.gados, vienā no filmas epizodēm atveidoja baltinavietes Marija Skaba un Zane Tabore.


Pēc dievkalpojuma. Baltinaviete Solveta Logina piedalījās filmēšanā katoļu baznīcā. “Mēs, sievietes, kā senāk sēdējām solos pa kreisi, bet vīrieši - pa labi.  Dievkalpojums notika ierasti. Lasot lūgšanu grāmatu, gan nevarēja lietot brilles, jo tajā laikā briļļu nemaz nebija,” viņa apgalvoja.


Gatavo mielastu. Tradicionālo zupu aiz katoļu baznīcas žoga vārīja sievas no  Briežuciema. Filmas veidotāji noslēgumā pateicās visiem par līdzdalību filmas tapšanā.

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.