1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
28-03-2024
Vārdadienas šodien: Ginta, Gunda, Gunta

Rakstos

Valsts nodrošina apmaksātu psihoemocionālu atbalstu vēža slimniekiem

Šis temats ir svarīgs visiem, kas ar to saskāries. Diemžēl cilvēka veselība un dzīve ir ļoti trauslas. Kad vizītē pie ārsta cilvēks uzzina šausminošo diagnozi – onkoloģija, šķiet, ka dzīve apstājas. Bezspēcība un izmisums - vārdi, kas raksturo sajūtas, esot tur, tajā paralēlajā pasaulē!

Protams, ārsti dara visu, kas iespējams. Taču atveseļošanās, ja tā ir iespējama, ir ilga un smaga. Nerunājot nemaz par slimības ārstniecisko aspektu, vēža pacientiem ir ārkārtīgi svarīgs psiholoģiskais un garīgais atbalsts. Tāpēc ir būtiski zināt, ka šādiem pacientiem valsts nodrošina apmaksātu psihoemocionālo atbalstu. Tā mērķis ir plašāks, nekā sniegt tikai emocionālo atbalstu un profesionālu informāciju. Kursa mērķis ir panākt onkoloģiskā slimnieka psiholoģiskās pašsajūtas un fiziskās funkcionēšanas spēju uzlabojumu atbilstoši pacienta īpatnībām, seksuālo labsajūtu, tajā skaitā spēju pieņemt savu ķermeņa tēlu; sociālo funkcionēšanu un darba spējas.

Kas to var saņemt?
Cilvēki ar onkoloģisku slimību, kuriem pēc ārstēšanas kursa beigām noteikta prognozējama vai pirmreizēja invaliditāte. Arī viņu tuvinieki.
Pašreiz Saeima otrajā lasījumā jau ir apstiprinājusi grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kas paredz, ka pakalpojumu pēc ārstēšanās kursa beigām, pamatojoties uz ārstējošā ārsta speciālista rekomendāciju, varēs saņemt arī tie slimnieki, kuriem nav noteikta pirmreizēja vai prognozējama invaliditāte. Pēc likuma grozījumu stāšanās spēkā valsts apmaksātais psihosociālās rehabilitācijas pakalpojums būs pieejams arī šiem slimniekiem.
Pakalpojuma mērķis ir nodrošināt šim cilvēkam un vienam viņa izvēlētam tuviniekam profesionālu informāciju par slimību un iespējām turpināt pilnvērtīgu dzīvi, palīdzēt novērst emocionālo spriedzi un panākt savstarpēju psihoemocionālu atbalstu, lai veicinātu personas atgriešanos sabiedrībā.

Ko šajā ziņā nodrošina valsts?
Slimniekam vienam vai kopā ar vienu viņa izvēlētu tuvinieku vienu reizi pēc vienas lokalizācijas audzēja ārstēšanas kursa beigām no valsts budžeta tiek finansēts sešu dienu ilgs kurss nodarbību grupā ar izmitināšanu.

Kas šādu pakalpojumu nodrošina?
Valdība ir noteikusi, ka to veic onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība “Dzīvības koks”, kas nenogurstoši atkārto, ka dzīve turpinās arī PĒC vēža! Organizācijai ir liela pieredze, kā veicināt savstarpējo atbalstu, kad tas nepieciešams.

Kā un kur var pieteikties valsts apmaksātajai psihociālajai rehabilitācijai?
Pieteikties valsts finansētas psihosociālās rehabilitācijas kursam var organizācijas “Dzīvības koks” mājaslapā www.dzivibaskoks.lv, sadaļā - “Spēka avots”. “Dzīvības koka” tālrunis – 67625339, e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. . Piesakoties persona izvēlas sev pēc tēmas un norises laika atbilstošāko nodarbību kursu, aizpilda mājaslapā esošo pieteikuma anketu un pievieno motivācijas vēstuli. Aizpildot pieteikuma anketu, slimnieks norāda informāciju par sevi un izvēlēto tuvinieku, ar kuru kopā saņems pakalpojumu. Savukārt motivācijas vēstule ir iespēja gan norādīt uz problēmām, kuras konkrētais slimnieks savā situācijā uzskata par aktuālām, gan izvirzīt mērķus, kurus slimnieks vēlētos kursa laikā sasniegt. 

vadi

Veiksmes prognoze


.