1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
28-03-2024
Vārdadienas šodien: Agija, Aldonis

Rakstos

“Vai par laikus nenomaksātu naudas sodu aug procenti?”

“Piemēram, saņemot naudas sodu par atļautā ātruma pārkāpšanu, administratīvā pārkāpuma protokolā lasāms teksts, ka, nenomaksājot naudas sodu noteiktā termiņā, iestājas sekas. Kādas tad īsti ir šīs sekas? To, ka, nesamaksājot naudas sodu, nevar iziet tehnisko apskati, saprotams. Vai par laikus nenomaksātu naudas sodu aug arī procenti?” jautā lasītājs.

Administratīvā pārkāpuma protokolos par ceļu satiksmē izdarītu pārkāpumu rakstīts: “Ja uzliktais naudas sods nav samaksāts noteiktā termiņā, tad iestājas LAPK 299.1 pantā minētās sekas.” Iepazīstoties ar šajā pantā minēto, jāsecina, ka par soda procentiem nekas nav minēts. Savukārt, ja uzliktais naudas sods par administratīvo pārkāpumu ceļu satiksmē nav samaksāts noteiktā termiņā (ne vēlāk kā 30 dienu laikā no soda uzlikšanas dienas), līdz naudas soda samaksai aizliegts:
* izsniegt pārkāpuma izdarītājam transportlīdzekļa vadītāja apliecību;
* veikt pārkāpuma izdarītājam piederošo transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un reģistrācijas darbības transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā vai traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā, izņemot transportlīdzekļa norakstīšanu un transportlīdzekļa reģistrācijas pārtraukšanu uz laiku, nododot numura zīmes;
* ar transportlīdzekli, ar kuru izdarīts pārkāpums un kas reģistrēts ārvalstīs, izbraukt no Latvijas.

Ja naudas sods nav samaksāts gada laikā no dienas, kad lēmums par naudas soda uzlikšanu stājies spēkā, stājas spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums un transportlīdzekļa vadītājam aizliegts vadīt transportlīdzekļus līdz naudas soda samaksai. Šī panta nosacījumi attiecināmi arī uz mehānisko transportlīdzekļu pārvietošanās noteikumu pārkāpumiem Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes krasta kāpu aizsargjoslā, pludmalē vai īpaši aizsargājamā dabas teritorijā.

vadi

Veiksmes prognoze


.