1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
27-03-2024
Vārdadienas šodien: Ginta, Gunda, Gunta

Upītē atklāj piemiņas plāksni un apbalvo skolēnus

 

18. janvārī pie Upītes pamatskolas atklāja piemiņas plāksni Latgales patriotam, dzejniekam, sabiedriskajam darbiniekam Antonam Slišānam, kurš šajā skolā mācījies no 1956. līdz 1964.gadam.

Klātesošos uzrunāja Viļakas novada vadītājs Sergejs Maksimovs, skolas direktore Svetlana Bukovska, priesteris Staņislavs Prikulis, muzicēja Upītes folkloras kopa. “Ne vieta cilvēku dara slavenu, bet gan cilvēks vietu. Upīti pazīst visā Latvijā un ārpus tās, jo šeit dzīvojis un strādājis Antons Slišāns. Piemiņas plāksne skolēniem atgādinās, ka jābūt savas vietas patriotam,” teica Svetlana Bukovska. Priesteris Staņislavs Prikulis mudināja ikvienu nebūt vienaldzīgam, paužot prieku, ka dzejnieka iesākto ar dedzību turpina bērni. Upītes pamatskolas latviešu valodas un literatūras skolotāja Sandra Bukša pastāstīja, ka radošo darbu un zīmējumu konkursu organizē jau otro gadu pēc kārtas. “Tas ir veltījums Antonam Slišānam. Šogad konkursa tēma bija “Man nav nikuo svarīguoka, kai muna tāvaine, muna volūda i saime”. Piedalījās 21 skola no visas Latgales. Darbi bija ļoti emocionāli, pat asaras sariesās acīs,” pastāstīja Sandra Bukša.



Iesvēta piemiņas plāksni. Priesteris Staņislavs Prikulis atgādināja, ka skola, pie kuras stāvēs šī plāksne, ir astoņus gadus vecāka par Latviju. “Ir svarīgi cīnīties par to, kas veido Latviju, un baznīcas, skolas ir tās, kas jāsaglabā cauri gadiem. Antons ieauga šajā vietā ar dziļām saknēm,” teica priesteris.


Ierodas konkursa dalībnieki un televīzija. Šajā dienā notika arī zīmējumu un literāro darbu konkursa noslēgums un apbalvošanas ceremonija, uz kuru ieradās Latgales skolu skolēni ar saviem skolotājiem.


Raksta latgaliski. Upītē godināja tos konkursa darbu autorus, kuri raksta latgaliski - Edgars Reinis Slavinskis, Evelīna Līksniņa, Matilde Slišāne, Jēkabs Slišāns, Renāts Kondrovs, Linna Šakina, Evelīna Ločmele, Dāvids Rubens, Kate Slišāne, Luize Utkina, Vaira Strupka, Sanita Šakina, Dana Supe, Luīze Laizāne.


Apbalvošana var sākties. Andris Slišāns, Ligita Spridzāne un Lolita Spridzāne pasniedza Pateicības rakstus, diplomus un dāvaniņas konkursa uzvarētājiem. Andris darīja zināmu, ka šogad būs Antona  piemiņas gads, jo, vārdadienā sācies, tas noslēgsies 28.decembrī - viņa dzimšanas dienā.


Konkursa dalībnieku vidū – arī Balvu pamatskolas skolēni. 3.klases skolēni un audzinātāja Biruta Salmane ieradās uz pasākumu, jau iepriekš iepazinuši Antona Slišāna dzīvi un daiļradi. Ričards Košļevs, Dairis Laizāns, Nauris Sorokins un citi atzina, ka zīmējuši salūtus, tiltus, puķes un dažādas Latvijas ainavas.


Zīmējumu izstāde. Upītes pamatskolā skatāma Latgales skolēnu zīmējumu izstāde. Daira Circene (attēlā) savā zīmējumā attēlojusi Latviju. Viņa darbojas etnogrāfiskajā ansamblī, tāpēc zīmējumā izmantoti tautiskie elementi, savukārt Dagnija Razminoviča zīmējusi aku. Abas 8.klases skolnieces atzīst, ka izstāde ir ļoti interesanta, jo katrs šo pasauli redz citādāk.


Uzdāvina skaistu dāvanu. Rēzeknes vokālās studijas “Skonai” vadītāja Guntra Kuzmina-Jukna jau aizvadītajā gadā izdeva  disku “Rūtaļa”, kas ir pirmais bērnu dziesmu disks latgaliešu valodā. Visas dziesmas ir ar Antona Slišāna vārdiem, bet mūziku rakstījusi pati vadītāja. “Tas ir dzejnieka piemiņai, jo mums ir ļoti tuvi viņa dzejoļi. Diskam atlasītas 12 dziesmas ar viņa dzeju, un tā ir laba dāvana viņa piemiņai,” atzina Guntra.


Muzicē Upītes folkloras kopa. Neskatoties uz salu un auksto vēju, muzikanti ieskandināja piemiņas plāksnes atklāšanas pasākumu.


Lai pagātne nepazūd. Balvu Centrālās bibliotēkas bibliogrāfe novadpētniecības lasītavā Sarmīte Vorza un Antona dēls Andris Slišāns ir pārliecināti, ka piemiņas plāksne atgādinās par dzejnieka mūža devumu.

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.