1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
28-03-2024
Vārdadienas šodien: Ginta, Gunda, Gunta

Paldies vārdu pēcpusdiena Balvos

 

Sestdien Balvu muižā paldies vārdus uzklausīja Balvu novada tautas mākslas kolektīvu vadītāji un dalībnieki. Balvu Kultūras un atpūtas centra direktore Anita Strapcāne, atklājot pateicības pasākumu “Katrai lampai savs abažūrs”, uzsvēra, ka dzīvē katrs vēlas saņemt ‘paldies’: “Un šī pateicības stunda veltīta ļaudīm, kuri strādā ar cilvēkiem, kuri strādā un vada kolektīvus.”

Katrs vadītājs ir svarīgs! Anita Strapcāne citēja, kā pati paskaidroja, izlasīto gudrās grāmatās: “Kas ir amatiermāksla jeb tautas māksla? Cilvēka radoša izpaušanās un līdzdalība kultūras izzināšanas, radīšanas, pārmantošanas, tālāknodošanas un popularizēšanas procesā. Un vēl sarežģītāks teikums – tā ir viena no kultūras identitātes apzināšanas un uzturēšanas, tai skaitā nemateriālā kultūras mantojuma izzināšanas, uzturēšanas un pārmantošanas forma. Kas ir amatiermākslas, tautas mākslas kolektīvs? Viendabīga vai dažāda vecuma un etniskās piederības personu grupa, kuru regulārai darbībai apvieno kopīgās intereses kādā no mūzikas, mākslas, dejas vai citas radošas izpausmes jomām. Ar savu darbību kolektīvs iespēju robežās tiecas sasniegt iespējamos augstākos rezultātus mākslinieciskajā jomā, piedaloties pašu iniciētos, vietējā, valsts vai starptautiska mēroga pasākumos. Katrs kolektīva dalībnieks individuāli vai visi dalībnieki kolektīvās darbības rezultātā kopīgi pilnveido zināšanas un prasmes attiecīgajā mākslinieciskās darbības jomā. Kas ir amatiermākslas un tautas mākslas kolektīva vadītājs? Mākslinieciskais vadītājs, vadītājs, diriģents, režisors, persona, kuram ir atbilstoša izglītība un kompetence attiecīgajā nozarē, ko praktizē konkrētais kolektīvs.” Nobeigumā viņa piebilda, ka šādi vēlējusies akcentēt, cik katrs vadītājs ir svarīgs un nozīmīgs.   


  

Prezentē kolektīvus. Balvu novada Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes speciāliste Iveta Tiltiņa prezentēja visus novadā darbojošos pašdarbnieku kolektīvus. Viņa zināja teikt, ka kopā ir 67 kolektīvi ar vairāk nekā 500 pašdarbniekiem. Tāpat I.Tiltiņa atgādināja, ka šogad apaļas jubilejas nosvinēja Lūcija Jermacāne, Zita Kravale un Daiga Griestiņa.


Ciemiņš no Skrundas. Solists Ainārs Bumbieris pārsteidza ne tikai ar populārām dziesmām latviešu, bet arī itāļu valodā.


Foto piemiņai. Ar Balvu novadā esošajiem 67 pašdarbnieku kolektīviem strādā 46 vadītāji.


Lepojas ar savējiem. Balvu novada domes priekšsēdētāja vietniece Anita Petrova atklāja, ka ļoti lepojas ar mūspuses pašdarbniekiem: “Nereti kultūras darbiniekiem jautā, kur rod spēku, lai ietu un darītu? Tā var jautāt cilvēks, kurš pats nav pašdarbnieks. Tas, kurš ir kādā kolektīvā, saprot, ka darbs vainagojas ar panākumiem pavisam citādākā izteiksmē, nevis materiālā ieguvumā.”  


Saņem dāvanā sirdi. Rubeņu ciema dramatiskā kolektīva vadītāja Rudīte Maslova pasākumā saņēma negaidītu dāvanu – solista sirdi. “Patiesi negaidīju – no tik jauna, turklāt neprecēta...,” pārsteigumu neslēpa Rudīte.


Uzlūdz uz deju. Solists dziesmas laikā iemanījās arī padejot ar Vīksnas pagasta deju kolektīva pašdarbnieci Jolantu Sauleviču (foto). Vēl lielāks pārsteigums klātesošajiem bija fakts, kad dziedātājs pēc dejas notupās uz viena ceļgala... “Kas nu būs?” prātoja aculiecinieki.  


Bezmaz vai bildina. Pašdarbniece un dzejniece Jolanta Sauleviča taujāta, kādas bijušas izjūtas, atzina, ka bijusi gatava teikt ‘jā’ vārdu. “Arī viņam ir brūnas acis. Mēs satiktu labi,” sprieda Jolanta.

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.