1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
28-03-2024
Vārdadienas šodien: Agija, Aldonis

Rakstos

Īpašuma tiesību jautājumu sakārtošana – kritiska nepieciešamība nereģistrētās attiecībās

Laulātajam ir nodrošinātas tiesības uz mantas daļu no kopīpašuma, turpretim nereģistrētās attiecībās šādu tiesību nav, ja vien aizgājēja pēdējā griba attiecībā uz mantu nav pausta testamentā vai fiksēta mantojuma līgumā. Tāpēc pārim, kas dzīvo nereģistrētās attiecībās, savai un mīļotā tiesiskajai drošībai jāpievērš īpaša uzmanība – atgādina Zvērinātu notāru padomes (LZNP) priekšsēdētāja Sandra Stīpniece.

“Neatkarīgi no tā, cik gadu pavadīts saskanīgās attiecībās un, iespējams, kopjot vienu īpašumu, nereģistrēta kopdzīve ir divu likuma priekšā svešu cilvēku savienība. Taču arī attiecībās, kurās dažādu iemeslu dēļ laulībām vēl vai tā arī nav pienācis “īstais laiks”, ir iespējams un pat ieteicams nodrošināties, lai sevi juridiski pasargātu. Īpaši tas attiecas uz tādu kopdzīvi, kurā ir arī kopīgs īpašums un, piemēram, kredītsaistības tā iegādei,” stāsta S. Stīpniece.

Sekas var būt pat ļoti traģiskas
Piemērs no Latvijas notāru pieredzes: pēc septiņu gadu ilgas kopdzīves, kuras laikā sieviete palīdzējusi iekārtot mīļotajam vīrietim piederošo īpašumu, kurā abi dzīvojuši visu kopdzīves laiku, dzīvesbiedrs mirst pēkšņā nāvē no infarkta. Par spīti tam, ka sieviete iekārtojusi māju un pagalmu un iekopusi dārzu, veltot tam savus privātos ietaupījumus, kā arī dzīvojusi saskanīgās attiecībās ar aizgājušo, māju manto vīrieša divi bērni no iepriekšējās laulības, kuri to vēlas nekavējoties pārdot. Tā kā pāris dzīvojis nereģistrētās attiecībās, sievietei ne tikai nav tiesību tam iebilst, bet viņai dzīvesvieta ir jāatstāj, pašai faktiski paliekot uz ielas. Turklāt, ņemot vērā, ka sieviete nevar pierādīt savu ieguldījumu īpašuma labiekārtošanā, viņa neko no tā līdzi paņemt nedrīkst.
“Diemžēl mēs, notāri, savā praksē bieži esam liecinieki situācijām, kad tuviniekiem nav pat ne mazākās jausmas par aizgājušā pēdējo gribu. Cilvēki par to nerunā. Māņticība par to, ka šādas tēmas nevajag skart priekšlaicīgi, noved pie tā, ka lietas netiek sakārtotas un, cilvēkam aizejot, sastrīdas tuvinieki, un bieži vien tiek sāpināti vistuvākie,” pieredzē dalās Sandra Stīpniece, piebilstot, ka, lai pasargātu mīļoto sievieti, risinājums minētajā situācijā būtu bijis pie notāra taisīts testaments vai mantojuma līgums. “Šajā gadījumā arī vienošanās par mantas sadali daudz precīzāk būtu definējusi katra partnera tiesības uz kopīgi iegūto mantu, ļaujot mīļotajai sievietei paturēt vismaz to, ko par saviem līdzekļiem kopīgajam mājoklim viņa iegādājusies,” uzsver notāre.

Risinājums – testaments vai mantojuma līgums
Viens no risinājumiem īpašuma tiesību sakārtošanā nereģistrētās attiecībās ir testaments, kurā dzīvesbiedrs novēlējis īpašumu vai vismaz daļu no tā savai otrai pusei. Savukārt, ja vīrietis aprakstītajā situācijā būtu vēlējies, lai īpašums paliek mīļotās sievietes rīcībā, viņu starpā noslēgts mantojuma līgums būtu nodrošinājis partneres tiesības uz to pēc viņa aiziešanas.
Testaments ir personas vienpusējs rīkojums, ko viņš dod savas nāves gadījumam par sev piederošo mantu vai mantas daļu – kustamu vai nekustamu īpašumu, kā arī atsevišķām lietām vai tiesībām. Testaments nodrošina, ka mantas īpašnieks pats paredz kārtību, kādā mantinieki viņam piederošo mantos.
Savukārt mantojuma līgumam ir prioritāte pret testamentu, turklāt vēlāk taisīts testaments mantojuma līgumu neatceļ. Mantojuma līgums ir garantija, ka mantiniekam par labu taisītais pēdējās gribas rīkojums nav atsaucams. Nedz mantojuma atstājējs, nedz līgumiskais mantinieks vienpusēji mantojuma līgumu nevar atsaukt. Lai grozītu līguma saturu vai to atceltu, pusēm savstarpēji jāvienojas.
“Ir svarīgi, ka abām pusēm un arī citiem tuviniekiem ir skaidrība par to, ko aizgājējs vēlas attiecībā uz viņa mantu. Pats galvenais atcerēties, ka gadījumos, ja aizgājēja pēdējā griba nebūs dokumentēta, cilvēka vietā lems likums, un nereģistrētās attiecībās esošie, lai cik saskanīgas un ilgas tās būtu, likuma priekšā ir divi sveši cilvēki,” atgādina Sandra Stīpniece.  
Nadīna Erdmane

vadi

Veiksmes prognoze


.