1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
19-04-2024
Vārdadienas šodien: Mirta, Ziedīte

“Kotiņos” atklāj vērienīgu ražotni

Zemnieku saimniecība “Kotiņi” Viļakas novada Šķilbēnu pagastā izpelnījusies valsts līmeņa novērtējumu. Saimnieka Alda Ločmeļa vadībā tā mērķtiecīgi attīstījusies, apliecinot faktu, ka Latgales reģiona lauksaimnieka spēkos ir apgūt pusotru miljonu latu, uzstādot mūsdienīgas iekārtas un veicot rekonstrukciju. Darbs pie jauno iekārtu iegādes un noliktavas rekonstrukcijas sākās 2008.gadā, būvdarbus veica SIA “Arniks”. 34% ir Eiropas Savienības atbalsts, bankas “Citadele” sniegtais finansējums ir 650 tūkstoši eiro.

1.martā  pie lauku uzņēmēja Stabļovā pulcējās tuvāki un tālāki ciemiņi, lai pašu acīm redzētu vērienīgā darba rezultātu. “Kotiņos” svinīgi atklāja jaunās graudu tīrīšanas iekārtas un rekonstruēto noliktavu.

Iesvēta ražotni. Svētību “Kotiņos” uzstādītajām graudu tīrīšanas iekārtām un noliktavai ar labākajiem novēlējumiem deva mācītājs Ivars Vigulis. 

Uzslavē vērienīgumu. Sveicēju pulkā - arī Ziemeļaustrumu reģionālās Lauksaimniecības pārvaldes vadītāja Saulcerīte Indričeva. Viņas uzskats: “Iepazīstoties ar šo projektu dabā, jūtos pārsteigta un iepriecināta. Šeit strādā cilvēks ar vērienu. Mūsu reģiona mērogā, uzdrošinos teikt, šāda veida projekts ir vienīgais. Prieks, ka naudas devējs un ieceres realizētājs atraduši kopīgu valodu.”

Vārds ar garantiju. Ko par “Kotiņiem” domā ilggadējā sadarbības partnere, tirdzniecības menedžere Inga Tīnusa? Viņas atziņa: “Aldis vienmēr zinājis, ko grib sasniegt. “Kotiņu” sēkla ir garants, un šīs firmas vārdam ir svars. Sēklaudzēšana ir specifiska sfēra, un tagad pie Alda pieredzi apgūt brauc citi.”

Mērķtiecīga izaugsme. Svētku dienā Aldi Ločmeli un viņa ģimeni sveica tuvāki un tālāki sadarbības partneri,  augkopības dienesta speciālisti, bankas “Citadele” darbinieki, kaimiņu zemnieku saimniecības. Dāvanu klāstā bija ne tikai ziedi, puķu podi ar augiem, bet arī gandrīz vai īsta numura zīme “Kotiņi”.

Sadarbības partneri. Augkopības nozares attīstība vērienīgā lauku saimniecībā nav iespējama bez zinošiem un atsaucīgiem sadarbības partneriem. Ciemiņu vidū - arī Augu aizsardzības dienesta speciālistes.

Nākamais saimnieks. Nopietni un ar vērīgu skatu graudu tīrīšanas iekārtu un noliktavas atklāšanas pasākumam sekoja Marks, Alda Ločmeļa dēlēns, notiekošo filmējot. Puisēns atzina, ka viņš prot atšķirt graudus, prot braukt ar traktoru un priekšdienās gribētu kļūt par īstu zemnieku. 

Svētku noskaņa. Noliktavas plašās telpas bija noformētas ar sadiedzētiem zaļumiem, uz lielā ekrāna varēja vērot “Kotiņu” ikdienas darba, atpūtas un svētku ainas. Netrūka, protams, arī gardu uzkodu un kafijas. Bija padomāts par mūziku - fonā spēlēja Rīgas mūziķes -Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra vijolnieces, čelliste un altiste.

Ražotnes teritorijā. Saimniecības apgrozījums pērn sasniedza 1,37 miljonus latu. “Kotiņos” strādā 21 darbinieks. Lielāko daļu saražotā realizē Latvijā, taču daļu produkcijas eksportē arī uz Igauniju un Poliju.

Smadzeņu centrs. Nenoliedzami, “Kotiņos” ir viens no  jaudīgākajiem un modernākajiem sēklu apstrādes kompleksiem, kas līdzinās pat nelielai rūpnīcai. Jauno iekārtu jauda ir 12 tonnas stundā. Lai iekārtas darbinātu, jāprot nospiest pareizo pogu. Tur ir graudu tīrīšanas  iekārtas, gravitācijas galdi, elevatori, transportieri un, protams, ietilpīgi sauso graudu glabāšanas torņi.

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.