1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
28-03-2024
Vārdadienas šodien: Agija, Aldonis

Rakstos

Dati par antibiotiku patēriņu Latvijā

Šogad Pasaules Veselības organizācija pirmo reizi rīko Pasaules Antibiotiku informācijas nedēļu, kas ietver arī līdz šim zināmo katru gadu 18.novembrī atzīmēto Eiropas Antibiotiku dienu. Atbalstot šīs aktivitātes, Zāļu valsts aģentūra sniedz datus par antibiotiku patēriņu valstī.

Saskaņā ar zāļu lieltirgotāju sniegtajiem zāļu realizācijas datiem, pēdējo gadu laikā antibakteriālo līdzekļu sistēmiskās lietošanas patēriņam Latvijā ir tendence palielināties, lai arī 2014.gadā šo līdzekļu patēriņa apjoms nedaudz samazinājās.  
Zāļu valsts aģentūras direktora vietnieks Jānis Zvejnieks stāsta: ”Salīdzinot ar pārējām Eiropas Savienības dalībvalstīm, Latvijā antibiotiku patēriņš ir neliels (Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra jeb ECDC apkopotie dati). Tomēr arī mūsu valstī jāpievērš uzmanība racionālai antibiotiku lietošanai, jo Latvijā, līdzīgi  kā visās Eiropas valstīs, pacienti saskaras ar antimikrobo rezistenci. Tas nozīmē, ka mikrobi kļūst nejutīgi jeb rezistenti pret antibiotikām, tādēļ pacientus izārstēt kļūst arvien sarežģītāk.”
Vienlaikus aģentūra vērš uzmanību, ka antibiotikas nedrīkst lietot nepareizi, piemēram, saīsinot to lietošanas laiku, samazinot devu vai nelietojot tās pareizā biežumā (lieto tikai vienu reizi dienā, nevis divas vai trīs, kā noteikts). Tas apdraud veselību, tā rodas pret antibiotikām rezistentu baktēriju attīstība. Antibiotikas nedrīkst lietot arī  mērķim, kam tās nav paredzētas, piemēram, vīrusu izraisītu saslimšanu – saaukstēšanās un gripas – ārstēšanai.

vadi

Veiksmes prognoze


.