1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
28-03-2024
Vārdadienas šodien: Agija, Aldonis

Rakstos

Ārzemnieki vairs nebūs priviliģēti

Oktobra nogalē sastādīti un izsūtīti pirmie protokoli ārzemju šoferiem, kuru pārkāpumus fiksēja ātruma mērierīces Latvijā. Līdz šim Valsts policijai nebija iespēju sodīt ārzemju šoferus par šādiem pārkāpumiem, jo nebija pieejama informācija par konkrētās automašīnas īpašnieku.
Pārrobežu informācijas apmaiņu regulē Eiropas Parlamenta un padomes direktīva. Ar tās palīdzību nodrošināts, lai visās ES dalībvalstīs sodi par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem būtu piemēroti vienlīdz godīgi - kā vietējiem, tā ārzemju šoferiem. Informācijas apmaiņa starp dalībvalstīm gan var notikt tikai par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem, kas minēti direktīvā - atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana, drošības jostu nelietošana, luksoforu aizliedzošā gaismas signāla neievērošana, transportlīdzekļa vadīšana alkohola reibumā vai narkotisko vielu ietekmē, aizsargķiveres nelietošana, ceļa joslas neatļauta izmantošana un mobilā tālruņa vai citas sakaru ierīces lietošana, vadot transportlīdzekli. Tāpat jāņem vērā, ka pašlaik Latvijā tehniski iespējams fiksēt tikai ātruma pārkāpumus. Savukārt citās ES dalībvalstīs pieejami tehniskie līdzekļi, kas var fiksēt arī citus iepriekšminētos pārkāpumus.
Lai noskaidrotu transportlīdzekļa, ar kuru izdarīts pārkāpums, īpašnieka identitāti, kopējā Eiropas Transportlīdzekļu un vadītāju apliecību informācijas sistēmā jāievada zināmos transportlīdzekļa datus. Kad tas izdarīts, konkrētā dalībvalsts, saskaņā ar saviem tiesību aktiem, sagatavo informatīvu vēstuli, kurā norāda visu ar pārkāpumu saistīto informāciju un sankciju.

vadi

Veiksmes prognoze


.