1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
23-04-2024
Vārdadienas šodien: Georgs, Jurģis, Juris

Rakstos

Baterijas maina pret cepumiem

6.novembrī Balvu Valsts ģimnāzijā visiem skolēniem un skolas darbiniekiem bija unikāla iespēja izlietotās un nevajadzīgās baterijas iemainīt pret pašu gatavotiem cepumiem.
Akcija notika Rīcības dienu laikā un akcentēja katra cilvēka ieguldījumu vides saglabāšanā. Akcija apliecināja, ka kopīgiem spēkiem mēs varam mainīt apkārtējo pasauli, darīt to labāku. Akcijas organizatori Balvu Valsts ģimnāzijā bija skolas ekopulciņa dalībnieki. Cilvēki, kaut arī visur ir pieejamas bateriju pārstrādes kastes, tās mēdz izmest kopējos atkritumos vai dabā. Viena baterija spēj nodarīt lielu kaitējumu – saindēt vienu kvadrātmetru augsnes uz 100 gadiem, nokļūstot ūdenī, radīt vēl lielāku kaitējumu apkārtējai videi un cilvēka veselībai. No katras baterijas uzņēmumi var pārstrādāt un atkal izmantot 70%, tāpēc bateriju nepārstrādāšana ir resursu izniekošana. Ekopulciņa dalībnieki pirms akcijas sapulcējās un kopīgiem spēkiem izcepa un dekorēja sviesta cepumus, ko akcijas dienā iemainīja pret baterijām. Rezultāts pārsteidza  organizatorus, jo bija paredzēts, ka akcijas dalībnieki maiņai nesīs nelielu bateriju daudzumu, tomēr kļūdījās, jo atnesa pat 150 un170 baterijas vienlaikus. Akcijas laikā kopā savāca apmēram  piecus kilogramus  izlietoto bateriju, kuras nodos tālākai pārstrādei.
Ekoskolu Rīcības dienas notika no 2. līdz 8. novembrim un gan Latvijā, gan pasaulē bija veltītas svarīgākajam šī gada vides aizsardzības notikumam - ANO Klimata pārmaiņu konferencei. Dalībnieki, rīkojot dažādas akcijas, šādā veidā  pievērš uzmanību tieši ar klimata pārmaiņām saistītajiem jautājumiem. Noslēgumā notika konkurss skolām, kurā gan ar interneta balsojumu, gan žūrijas vērtējumu izvēlēs un apbalvos labākos akciju rīkotājus. Stāstus, video un attēlus no visas pasaules  publicēja starptautiskajā Ekoskolu programmas mājasalapā. Ekoskolu programma pasaulē darbojas 59 valstīs, un tajā iesaistījušās teju 46 tūkstoši skolu un 13 miljoni skolēnu. Ikviena skola var brīvprātīgi pievienoties Ekoskolu saimei, veicot videi un ilgtspējas principiem atbilstošas rīcības.

vadi

Veiksmes prognoze


.