1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
26-04-2024
Vārdadienas šodien: Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Rakstos

Kā uzveikt kārpas

Parādoties kārpai, var šķist, ka tas ir tikai nekaitīgs izaugums uz ādas. Taču kārpas izraisa papilomas vīruss un, to neārstējot, ar vīrusu tiek apdraudēti arī apkārtējie cilvēki. Kā rīkoties, lai uzveiktu kārpas, stāsta farmaceite Jūlija Kovaļova.

Īpašu profilakses pasākumu, kas palīdzēs izsargāties no kārpām, nav. Tomēr,  ja pašu vai tuvu līdzcilvēku vīruss ir  skāris, jāievēro daži sadzīviski piesardzības likumi. Visbūtiskākais - regulāri mazgāt rokas. Sporta zālē, baseinā vai pirtī jānēsā gumijas čības, bet ar tīru dvieli jānotīra sporta aprīkojums. Ja kārpas skārušas kādu no mājiniekiem, noteikti nevajadzētu izmantot koplietošanas dvieļus. Brūces ādā un sausa, plaisājoša āda ir labvēlīgākā augsne papilomas vīrusam. 
Farmaceite saka, ka sastopami aptuveni 80 dažādu kārpu veidi, ko uzskata  par labdabīgiem. Pacientiem ar labu imunitāti kārpas ar laiku pazūd pašas. Mājas apstākļos nereti tiek pielietota strutenes sula, taču tā visbiežāk kārpas neiznīcina pilnībā, un nepieciešamas iedarbīgākas metodes. Lokāli lietojami preparāti kārpu ārstēšanai bez receptes pieejami arī aptiekās - zīmuļu vai pilienu formā. Mediķi kārpu ārstēšanai izmanto dažādus lokālus preparātus, piemēram, salicilskābes aplikācijas, saldēšanu jeb krioterapiju, apstrādi ar lāzeru u.c. Ja pacientam kārpu ir daudz, ārstēšanas kurss var ilgt līdz pat 12 nedēļām, taču palīdzēs no kārpām atbrīvoties pilnībā.
Kārpas noteikti nevajadzētu pašam censties noņemt  griežot, durstot, spaidot. Tās var sākt asiņot un  uzņemt papildu infekciju. Noteikti nevajadzētu kārpu mēģināt piededzināt vai apstrādāt ar etiķa esenci un citādām skābēm, kas izraisa vieglu apdegumu. Ja kārpas ir visai ģimenei, aplami  uzskatīt, ka tā ir iedzimta nosliece – visticamāk pie vainas ir savstarpējie kontakti un higiēnas paradumi.

vadi

Veiksmes prognoze


.