1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
23-04-2024
Vārdadienas šodien: Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Rakstos

Pusaudžu mīļāko dārzeņu TOP 3

Latvijas pusaudži vislabprātāk ēd burkānus, tomātus un gurķus, bet nemīļāko dārzeņu topā ir brokoļi, kabači un ķirbis. Tāpat Latvijas pusaudži pārliecinoši dod priekšroku mājās - mammas vai vecmammas - gatavotam ēdienam, bet par pārtikas izcelsmi un pesticīdu atliekvielām nav īpaši informēti.
Tā liecina kampaņas “BioLoģiski!” veiktā aptauja par skolēnu pārtikas patēriņa paradumiem Latvijas skolās. Nedaudz vairāk nekā puse no aptaujātajiem 8.-12. klašu audzēkņiem – 53,5% zina, ka bioloģiskā pārtika ir sertificēta pārtika, kas audzēta ar bioloģiskās lauksaimniecības metodēm, un šis rādītājs, salīdzinot ar sabiedrības kopējo informētības līmeni, ir salīdzinoši augsts. Tajā pašā laikā 36,6% skolēnu uzskata, ka bioloģiska pārtika ir “omes dārzā izaudzēti burkāni”.
Vairāk nekā puse aptaujāto pusaudžu atzīst, ka viņiem ir diezgan svarīgi, kādu pārtiku viņi lieto ikdienā, bet tomēr pārlieku lielu uzmanību tam nepievērš. Tas ir izskaidrojams ar faktoru, ka skolēniem vislabāk garšo vecāku gatavots ēdiens – atbildi “mājās pie mammas” izvēlējušies 54% aptaujāto. Tātad bērniem nav jāuztraucas par to, kāda veida produktus viņi lieto, jo par to ir parūpējušies vecāki. Aptuveni 21,5% pusudžu uzskata, ka visgaršīgākais ir pašu gatavots ēdiens, bet 18,6% - kafejnīcu piedāvātais. Skolu ēdnīcas ir saņēmušas vismazāko atzinību – tikai 5% atzina, ka viņiem garšo to piedāvātais ēdiens, bet 4% atzina, ka par ēšanu īpaši nepiedomā. Izvēloties ikdienas pārtiku, skolēniem svarīgākais ir ēdiena garša – tai ir jābūt gardai, neatkarīgi no tā, kāda ir tās izcelsme. Tiesa, gandrīz pusei aptaujāto skolēnu ir svarīgi, lai viņu lietotā pārtika ir veselīga un bagāta ar uzturvielām.
Lai gan 8. – 12.klašu skolēniem kopumā ir svarīgi uzturā lietot veselīgu pārtiku, tikai 22% no visiem aptaujātajiem skolēniem ir informēti, ka aptuveni 45% pārtikas produktu satur pesticīdu atliekvielas. Lielākā daļa skolēnu – 41,2% ir dzirdējuši, ka ne-bioloģiski audzētās pārtikas produktos ir atrodamas pesticīdu atliekvielas, bet nav iedziļinājušies tajā. Vairāk kā ceturtā daļa - 26,4% skolēnu nemaz nezin, kas ir pesticīdi, bet 10,7% tas nemaz neinteresē, kopā veidojot 37,1% no visiem skolēniem, kuriem nav zināšanu par pesticīdiem un to atliekvielu daudzumu produktos.
Mīļāko dārzeņu TOP            Netīkamāko TOP
1. Burkāni                              1. Brokoļi
2. Tomāti                               2. Kabači
3. Gurķi                                  3. Ķirbis
4. Kartupeļi                            4. Baklažāni
5. Kāposti                              5. Sīpoli
Aptauja notika šī gada maijā BioLoģisko skolu dienu ietvaros, un tajā piedalījās vairāk nekā 400 skolēni no 8. līdz 12.klasei.

vadi

Veiksmes prognoze


.