1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
25-04-2024
Vārdadienas šodien: Alīna, Rūsiņš, Sandris

Rakstos

Gaidāmas labas vasarāju ražas

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) augkopības eksperti, veicot oficiālo vasarāju ražas prognozēšanu, secina, ka šogad tā varētu būt laba vai arī vidēja.
 Eksperti saka, ka vasaras kviešu raža vidēji Latvijā varētu būt 4,1 tonna no hektāra. Tas  ir nedaudz vairāk nekā pērn, kad no hektāra ievāca  vidēji 3,9 tonnas. Vasaras miežu raža varētu sasniegt vidēji 3,5 t/ha, kas ir identisks rādītājs pērnā gada ražai, bet auzu raža – vidēji 2,4 t/ha jeb apmēram tikpat, cik pagājušajā gadā. Ar vasaras kviešiem apsēti aptuveni 166 tūkstoši hektāru, kas  ir uz pusi mazāk nekā pērn, kad ar vasarājiem pārsēja izsalušās ziemāju platības. Ar vasaras miežiem apsēti 99 tūkstoši hektāru. 
Vasaras rapsis šogad valstī iesēts nelielās platībās - ap 20 tūkstošiem hektāru. Lauksaimnieki atzīst, ka pēdējos gados ievērojamas grūtības saimniekiem sagādā kaitēkļu ierobežošana, īpaši krustziežu spīdulis, kas savā darbībā ir ļoti aktīvs.  Ražu prognozē vidēji ap 2 tonnām no hektāra, kas šim kultūraugam  būtu pieņemama.
LLKC ekspertu apsekotie griķu lauki, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, izskatās ļoti labi. Laukos ir ļoti laba biezība, un tas ļauj cerēt uz labām ražām. Ar griķiem varētu būt apsēti aptuveni  10 tūkstoši hektāru.

vadi

Veiksmes prognoze


.