1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
18-04-2024
Vārdadienas šodien: Fanija, Vēsma

Ziemeļlatgales retrorallijs pulcē pussimts retro motociklus un divtik vairāk braucēju

Sestdien Vēršukalnā devītajā retromotociklistu salidojumā pulcējās vairāk nekā 50 retromotociklu īpašnieki gan no Latvijas, gan no kaimiņvalstīm. Pasākuma organizators Dzintars Dvinskis neslēpa prieku, ka entuziastu skaits ik gadu pieaug. “Ja pirmajā gadā piedalījās mazāk par 10 motociklistiem, tad tagad šis skaitlis ir pieckāršojies,” viņš paskaidroja.

Kopbilde. Pasākuma organizators Dzintars Dvinskis lepojas, ka katru gadu Ziemeļlatgales retrorallijs pulcē arvien vairāk cilvēku. Šogad kopbilde tapa Viļakas pludmalē. 

Pirmo reizi Viļakā. Atvaļinātais pulkvedis Arkādijs Ivanovs ar sievu Svetlanu ieradās no Rīgas. Viņi atklāja, ka jau sen vēlējās piedalīties retrorallijā Latgalē. “Dvēsele dzied, redzot vienkopus līdzīgi domājošus cilvēkus,” atzina bijušais lidotājs. Viņš Viļakas pusē ieradās ar 1977.gada motociklu “Iž Jupiter 3K”.

Pēdējā instruktāža. Retrorallija organizators Dzintars Dvinskis dod pēdējos norādījumus, kurp un kā braukt: “Maršrutu ar visu kontrolpunktu atrašanu var izbraukt 2,5 stundās. Akcents sacensībās ir uz iegūtajiem punktiem, nevis ātrumu.”

Savdabīga pārbūve. Imants Slišāns no Viļakas klātesošos pārsteidza ar pārbūvētu motociklu, kuram uzstādījis iespaidīgu kasti. Tincināts, kas tajā atrodas, Imants atsmēja, ka noderīgas lietas, piemēram, ķivere. Viņš pieļāva, ka improvizētajā skapī ietilptu pāris alus kastes, kaut gan alkoholu pats nelieto.

Atved sveicienus no Igaunijas. Andrejs un Vladimirs Losevi ieradās no Narvas, kas ir aptuveni 400 kilometru attālumā no Balviem. Viņi ikvienam interesentam laipni izrādīja 1936. un 1944.gadā ražotus motociklus “DKW SB 200” un “DKW 350-1”. Jautāti, ko ieteiktu jauniešiem, kuri tikai sapņo par močiem, igauņi ieteica restaurēt motociklu “Iž 49”. “Ja tas izdosies, tad āķis būs lūpā,” viņi solīja. Tāpat motokluba “Classic Riders” vārdā kaimiņvalsts viesi ielūdza ikvienu uz Narvu 7., 8. un 9.augustā, kur notiks retromotociklu izstāde, parāde, ekskursijas, koncerts un senlietu tirgus. “Ieeja bez maksas,” piebilda Andrejs un Vladimirs.

Vienaudzis ar moci. Pēteris Serģis zināja stāstīt, ka pēdējoreiz “Baltajā briedī” ar krosa moci startēja 1983.gadā. “Kopš tā laika šeit neesmu bijis,” viņš atzina. Lūgts atsaukt atmiņā spilgtākos notikumus, Pēteris atsmēja, ka jaunībā viss šķita spilgts un skaists: “Atmiņā palikušas vārdiem neaprakstāmas sajūtas, kad brālis blakusvāģu trasē izgrieza pogas Krievijas titulētajam sportistam Ščerbiņinam. Tās bija ovācijas: “Krievam tomēr ielika!” Arī skatītāji tolaik bija īpaši. Piemēram, meitenes uz motokrosu nāca balles kleitās.” Tāpat P.Serģis jokoja, ka viņš vēlas tikt apglabāts kā Ķīnas imperators - ar uzticīgo 1947.gadā ražoto motociklu “BMW”. “Turklāt mēs esam vienaudži,” atklāja viņš.

Slavē “Baltā brieža” trasi. Andis Didžus no Rīgas un Jānis Lāčaunieks no Saulkrastiem īpaši slavēja gaisotni, kas valda Ziemeļlatgalē: “Mēs nešaubāmies, ka šeit tuvākajā nākotnē notiks arī pasaules čempionāts motokrosā.” Viņi Viļakā ieradās pirmo reizi ar 1947. un 1943.gadā ražotiem močiem “BMW R35” un “Harley Davidson WLA”.

Maltīte pirms parādes. Rallija dalībniekus gan rītā, gan vakarā cienāja Aldis Pušpurs. Motociklisti īpaši slavēja lauku labumus - sieru un maizi.

Parādē. Parādi Viļakas ielās vadīja Dzintars Dvinskis un Pēteris Serģis.

Dvīņi jau paaugušies. Pirms gada dvīņu Teo un Leo tētis Artūrs Lācis no Jelgavas novada Vircavas solīja atgriezties Viļakā. Viņš solījumu turēja. “Nu jau dēli ir piecgadnieki. Kad tētis vairs nevarēs braukt, pie stūres būs jāsēžas puikām,” viņš sprieda.

Aicina uz kluba jubileju. Retro motokluba “Rūsa vējā” vadītājs Kaspars Romanovs pastāstīja, ka parādēs brauc jau piecus gadus, bet motokluba biedri šogad svinēs kluba trīs gadu jubileju: “Aicinām visus 11.jūlijā uz Tilžu, kur pagasta svētku ietvaros neizpaliks arī retromotociklu parāde.”

Man arī tāds būs! Viļakas ļaudīm sestdien bija vienreizēja iespēja ne tikai apskatīt retro motociklus, bet arī uz tiem pasēdēt. Šo iespēju izmantoja septiņgadīgais balvenietis Kaspars Dauksts, kurš vasaras brīvdienas pavada Baltinavā. “Man arī kādreiz mocis būs!” apgalvoja puika.

Uztraucas par mammu. Madara no Verpuļevas, vērojot retroralliju, atzina, ka uztraucas par mammu Anitu Pitkeviču, kura trasē devās kopā ar vīru Māri. “Šodien brauc arī brālis, bet vairāk uztraucos par mammu. Lai nenosalst,” Madara paskaidroja. Savukārt Māris atklāja, ka viņam nācās krietni papūlēties, lai pierunātu sieviņu sēsties uz moča: “Kā papūlēties? Tas lai paliek noslēpums.”

Pirmais pārbaudījums. Lai iegūtu punktus, motociklistiem bija jāstartē un jāiztur dažādi pārbaudījumi, piemēram, granātu mešana riteņos. Kuldīdznieks Valdis Plaudis veiksmīgi tika galā ar šo uzdevumu. “Patika,” viņš teica.

Veļ riteni. Tiesneša palīgs Mārtiņš Plešs no Balviem pastāstīja, ka Mitrakalnā sportistiem jāveļ ritenis caur četriem vārtiem, kā arī jāatpazīst moču modeļu riepas.

Tehniska kļūme. Kamēr motociklisti izbrauca maršrutu, Deivis Dvinskis kopā ar Mārtiņu Husaru no Šķilbēniem laboja salūzušo motociklu “Voshod”.

Pārbaudījums muzejā. Viļakas novada muzeja krājumu glabātāja Maija Boldāne motociklistiem lika atrast muzejā priekšmetu ar grāfienes Alinas Lippes-Lipskas iniciāļiem.

Met riņķus. Intars Molodcovs no Medņevas kārtējā pārbaudījumā apliecināja, ka motociklisti ne tikai spēj savaldīt dzelzs rumakus, bet precīzi arī mest mērķī riņķus.

Finišā. Senlietu muzeja “Cīrulīši” saimniece Sandra retrorallija dalībniekus sagaidīja ar milzīgu aukstās zupas trauku. Viņa zināja teikt, ka tajā ietilpst 4 spaiņi zupas: “Katru gadu Dzintaram saku, ka varbūt jāapstājas, tomēr, redzot vēlmi viņa acīs, saprotu, ka arī nākamgad Ziemeļlatgales retrorallijs noteikti būs. Laipni lūgti!” Jāpiebilst, ka pēc retrorallija turpinājās dažādas aktivitātes, tostarp veiklības braucieni, kā arī vakara saviesīgā daļa, kurā neizpalika labāko apbalvošana.

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.