1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
28-03-2024
Vārdadienas šodien: Ginta, Gunda, Gunta

Iesvēta Balvu pareizticīgo baznīcas kupolu krustus

 

 

Otrdien, 5.maijā, Balvos gavilēja ne tikai pareizticīgo draudze, bet arī visi pilsētnieki, jo virs Balvu pareizticīgo baznīcas kupoliem uzstādīja trīs krustus. Tos iesvētīja Rēzeknes un Madonas iecirkņa prāvests virspriesteris Viktors Teplovs, kurš klātesošajiem atzina, ka krusts ir dievnama vizītkarte: “Šodien iesvētītie un uzstādītie krusti apgaismos ne tikai baznīcu, bet arī visu pilsētu. Tāpat var arī teikt, ka krustu pacelšana vērtējama kā dievnama atdzimšana. Protams, mēs visi ar nepacietību gaidām un gaidīsim lielāko un nozīmīgāko notikumu, kas ir Baznīcas iesvētīšana.”


Iesvēta krustus. Rēzeknes un Madonas iecirkņa prāvests virspriesteris Viktors Teplovs pēc krustu iesvētīšanas atgādināja, ka viss atkarīgs no mūsu lūgšanas spēka, tostarp, kad notiks Balvu pareizticīgo Dievmātes Aizmigšanas baznīcas iesvētīšana.


Vēl uz zemes. Pirms krustu iznešanas no baznīcas priesteri aicināja it visus, kuri vēlas, tos noskūpstīt. “Pēc tam to nevarēs izdarīt,” viņi teica. Tāpat priesteri piekrita kādas balvenietes teiktajam, ka turpmāk krustus skūpstīs eņģeļi.


Izskan aplausi. Balvenieši bija vienisprāt, ka vērot baznīcas krustu uzstādīšanu ir nebijis un vēsturisks notikums.


Vēro vēsturisko notikumu. Balvu pareizticīgo draudzes priesteris Sergijs (no labās) neslēpa, ka priecājas par kupolu krustu iesvētīšanu. Tāpat viņš neslēpa, ka sirdī jau redz, cik skaists būs dievnams pēc tā iesvētīšanas. “Lai vienmēr mūsu sirdīs mājo Dievs un Dievišķā palīdzība ne tikai lūgšanu laikā un svētkos, bet katru dienu, stundu un minūti. Lai Dieva mīlestība iznīdē jebkurus kīviņus un strīdus,” viņš vēlēja.


Finiša taisnē. Balvu pareizticīgo Dievmātes Aizmigšanas baznīcas celtniecības vadītājs Ivans Baranovs nešaubās, ka baznīcas iesvētīšana vairs nav aiz kalniem.


Uzstāda pirmo krustu. Baznīcas guļbūvi, kuru 2012.gada 13.decembrī Balvu pareizticīgo draudzei pleskaviešu vārdā dāvāja Krievijas Federācijas Pleskavas apgabala gubernators Andrejs Turčuks, uzstādīja SIA “Veskor”. Tās direktors Vladimirs Koržakovs otrdien pats kāpa autokrāna grozā, lai meistariem no Ropažiem palīdzētu montēt visus trīs krustus.    


Iznes lielo krustu. Krustus no baznīcas kopā ar strādniekiem iznesa paši priesteri.


Montē lielo krustu. Ar mūsu novadnieka Jura Feodorova materiālu atbalstu tapa krusti. Tos izgatavoja un pats kopā ar palīgiem uzstādīja metālkalējs Aivars Oleksāns (no kreisās) no Ropažiem.


Saviļņojošs mirklis. Balvu pareizticīgo Dievmātes Aizmigšanas baznīcas celtniecības vadītājs Ivans Baranovs (no labās) atzina, ka pēdējos gados ir ieguldījis daudz spēka un enerģijas, lai neapstātos baznīcas celtniecība. Krusti, viņaprāt, ir atslēgas no debesīm. “Viss notiek ar Dieva palīdzību un kopīgiem spēkiem. Paldies draudzei un visiem labiem cilvēkiem, kuri mūs atbalsta,” viņš teica.

 

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.