1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
25-04-2024
Vārdadienas šodien: Bārbala, Līksma

Rakstos

Būtisks solis zemes iegādē

Aizvadītā gada 1.novembrī spēkā stājās likuma “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” grozījumi. Tie nosaka, kādas personas drīkst iegūt īpašumā lauksaimnieciski izmantojamo zemi, un personas, kurām ir pirmpirkuma tiesības uz zemi.
Likums nosaka, ka fiziskajām personām, kuras vēlas īpašumā iegādāties lauksaimniecībā izmantojamo zemi, jāatbilst vairākiem nosacījumiem. Piemēram: jābūt reģistrētām kā saimnieciskās darbības veicējiem Latvijā, vismaz gadu pēdējo trīs gadu laikā ir saņēmušas vienotos platību maksājumus vai to ieņēmumi no lauksaimnieciskās ražošanas ne mazāk kā pēdējos trīs gadus pēc kārtas veido vismaz vienu trešdaļu no kopējiem saimnieciskās darbības ieņēmumiem, vai ir ieguvušas lauksaimniecisko izglītību vai tai pielīdzināmu izglītību arodizglītības programmā, profesionālās vidējās izglītības programmā vai profesionālās pilnveides izglītības programmā, apgūstot ne mazāk kā 160 stundu apmērā. Turklāt rakstveidā jāapliecina, ka zemes izmantošanu lauksaimnieciskajai  darbībai uzsāks gada laikā pēc zemes  iegādes, ja tā bijusi pieteikta vienotajiem vai tiešajiem platību maksājumiem, vai arī uzsāks triju gadu laikā un nodrošinās turpmāk, ja zeme nav bijusi pieteikta maksājumiem.
Likums pēc grozījumiem saka, ka viena fiziska vai juridiska persona īpašumā var iegūt līdz 2000 hektāru lauksaimnieciskas zemes. Likumā iekļautais jaunais pants nosaka arī, kam ir pirmpirkuma tiesības uz zemi. Ja zemes daļu pārdod zemes kopīpašnieks, pirmpirkuma tiesības uz atsavināmo lauksaimniecības zemi ir zemes kopīpašniekiem. Zemes nomniekam ir pirmpirkuma tiesības uz atsavināmo zemi, ja zemes nomas līgums ir reģistrēts attiecīgajā pašvaldībā. Šajā gadījumā nomniekam ir pirmpirkuma tiesības arī uz to lauksaimniecisko zemi, uz kuru pirmpirkuma tiesības neizmanto zemes kopīpašnieks.

vadi

Veiksmes prognoze


.