1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
28-03-2024
Vārdadienas šodien: Agija, Aldonis

Ziemeļlatgalē uzvar “Vienotība”

 

Jauks laiks, neticība politiķiem, vēlētāju piesaiste konkrētam vēlēšanu iecirknim vai arī kāds cits iemesls ir kļuvis par faktu tam, ka Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Latvijā bijusi vēsturiski zemākā aktivitāte – šogad pie vēlēšanu urnām devās tikai 30% vēlētāju. Visaktīvākie bijuši beļģi – tur EP vēlēšanās piedalījušies 90% vēlētāju, bet viszemākā aktivitāte bijusi Slovākijā, kur savu iespēju ievēlēt valsts pārstāvjus EP izmantojuši vien 13% vēlētāju. Latvijā, tostarp Ziemeļlatgalē, kā liecina Centrālās vēlēšanu komisijas rezultāti, uzvarējusi partija “Vienotība”, kas ieguvusi četrus mandātus. Savukārt pa vienam mandātam ticis četriem politiskajiem spēkiem - Nacionālajai apvienībai “Visu Latvijai!”- “Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK), partijai “Saskaņa”, Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) un Tatjanas Ždanokas “Latvijas Krievu savienībai” (LKS).

Mūspusē pirmajā trijniekā ierindojās “Vienotība”, Zaļo un zemnieku savienība un Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”- “Tēvzemei un brīvībai”/LNNK. Ziemeļlatgalē par šīm partijām balsis sadalījās šādi:
Balvu novadā – 46,64%; 19,58%; 8,64%.
Viļakas novadā – 40,24%; 16,98%; 6,45%.
Rugāju novadā – 50,69%; 26,34%, 8,32%.
Baltinavas novadā – 46,67%; 23,64%; 6,98%.
“Vienotību” EP pārstāvēs Saeimas deputāti Valdis Dombrovskis, Artis Pabriks, kā arī pašreizējie EP deputāti Sandra Kalniete un Krišjānis Kariņš, “Saskaņu” - žurnālists Andrejs Mamikins, ZZS - Saeimas deputāte Iveta Grigule, Nacionālo apvienību - pašreizējais EP deputāts Roberts Zīle, bet LKS - pašreizējā EP deputāte Tatjana Ždanoka.

Pirmais vēlētājs pierobežā. Vecumu pagasta vēlēšanu iecirknī pirmais nobalsoja Ilgonis Kokorevičs. Iespējams,  viņš pēdējo reizi balsoja Vecumu pagastā, jo, kā pats atklāja, bijis spiests iegādāties māju Viļakā. “Kopā ar ģimeni līdz šim dzīvojām Mežvidu pamatskolā, kuru diemžēl šogad slēgs. 13.jūnijā skolā būs pēdējais izlaidums, tostarp arī manai vecākajai meita Samantai. Skumji, ka miera apstākļos slēdz skolas. Bēdīgi, kā nu ne, ja skolā vien 100 jauni logi nomainīti,” viņš pastāstīja.


“Jābūt aktīviem, nevis jāguļ.” Tilžēniete Anna Jermacāne uz vēlēšanām ieradās ar velosipēdu. Viņa nešaubījās, ka ikviena pilsoņa pienākums ir ierasties uz vēlēšanām. “Jābūt aktīviem, nevis jāguļ, tad arī viss dzīvē izdosies,” viņa uzsvēra.

Pārbauda vēlēšanu urnu. Vecumu pagastā trīs iepriekšējās balsošanas dienās nobalsoja 36 vēlētāji (balsstiesīgo skaits – 491). Jāpiebilst, ka vēlēšanu komisijā strādāja tikai dāmas. Sestdienas rītā viņas jokoja, ka diena būs veiksmīga, ja pirmais balsotājs būs vīrietis. Bija arī!


Lepojas ar trīs vīriešiem. Medņevas pagasta vēlēšanu komisijas dāmas lepojās, ka viņu komisijā strādā trīs vīri. “Citi vēlēšanu iecirkņi tik bagāti nav,” viņas jokoja. Vēlēšanu dienā pirmās stundas laikā Medņevā nobalsoja tikai trīs vēlētāji no 595. Tiesa, iepriekšējās balsošanas dienās pie vēlēšanu urnas atnāca 29 vēlētāji.


Tirdziņš Semenovā. Medņevas pagastā pirmo reizi tika pārcelta pavasara tirgus atrašanās vieta, lai tā nebūtu pārlieku tuvu skolai, kur strādāja vēlēšanu iecirknis. Vita Dortāne, pērkot ziedu stādus, pastāstīja, ka pilsones pienākumu izpildījusi jau vēlēšanu priekšvakarā. Savukārt ziedu tirgotājs Andrejs Pakalns no Bauskas zināja teikt, ka attālumiem Eiropā nav nekādas nozīmes: “Tāda jau ir tā Eiropa, ka braucam tur, kur ir klienti, neskatoties uz attālumiem.”


Uz vēlēšanām – zirga ratos. Baltinavieši Pēteris Keišs un Olga Kozlovska četrus kilometrus līdz vēlēšanu iecirknim atbrauca zirga ratos. Viņi neslēpa, ka jau mājās vienojušies, ka balsos par Dombrovski.


Sumina jaunākos vēlētājus. Šķilbēnu pagasta vēlēšanu komisijas locekles bija sagatavojušas piemiņas rakstus, kurus pasniedza tiem vēlētājiem, kuri balsoja pirmo reizi. Šādi diplomi, kā pastāstīja dāmas, pienācās 17 jauniešiem.


Neredz balsošanai jēgu. Baltinaviete Tatjana Boldāne vēlēšanas aizstāja ar kartupeļu stādīšanu. “Nekad neesmu gājusi balsot un neiešu. Kāda tam jēga? Nekādas!” viņa sprieda.

Gadatirgus Rugājos. Gadatirgū pircējus pārsteidza Dome no Balviem (Gunta Grigāne) un Zose no Rugājiem (Santa Pērkone), kuras sprieda, ka steidzami jāpucējas, lai aizietu nobalsot. Viņas izjokoja politiķus, vienlaikus paspējot iegādāties gan štātes, gan desu. Gadatirgus gardumus izbaudīja arī Regīna Čudarāne (foto) ar vīru Zenonu. Viņi sprieda, ka vēlētāju pasivitāte skaidrojama ar to, ka neviens reāli nemaz nezina, kas tur – Eiropas Parlamentā – notiek. 

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.