1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
23-04-2024
Vārdadienas šodien: Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Rakstos

Brauciet, bet netraucējiet!

Sākusies velosipēdu sezona, un pilsētu ielās arvien biežāk redzami riteņbraucēji. Laikraksta “Vaduguns” redakcija saņēma sievietes vēstuli, kuru neapmierina atsevišķu velosipēdu vadītāju braukšanas kultūra pa trotuāru gar Balvu pilsētas ezeru.

“Ja, vadoties pēc likuma, riteņbraucējam jāmācās ceļu satiksmes noteikumi un jāiegūst tiesības, jāsecina, ka velosipēds ir transportlīdzeklis un tā vadītājam jābrauc pa ceļu, nevis trotuāru. Ņemot vērā, ka katru darba dienu eju pa trotuāru gar ezeru, esmu piedzīvojusi vairākus gadījumus, kad riteņbraucēji gandrīz brauc virsū kājāmgājējiem un uzskata, ka gājējam jālec malā, lai viņus palaistu garām. Vai tad velosipēdu īpašnieki ir priviliģēti braukt, kur paši grib?” jautā lasītāja.
Saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumiem, velosipēdu īpašnieki, tāpat kā jebkuri citi ceļu satiksmes dalībnieki, nav priviliģēti pārvietoties tur, kur viņiem ienāk prātā. Kārtību, kādā notiek ceļu satiksme, organizē apstiprināti un spēkā esošie Ceļu satiksmes noteikumi, ar kuriem ikviens var iepazīties tiesību aktu interneta vietnē www.likumi.lv.
Atbildot uz lasītājas jautājumu, skaidrojam, ka velosipēds ir transportlīdzeklis un riteņbraucējiem ir saistošas vispārējās normas, kas iekļautas Ceļu satiksmes noteikumos. Tie paredz, ka velosipēdu vadītājiem, ja vien uzstādītās ceļa zīmes to neierobežo, atļauts braukt pa ietvi, kā arī šķērsot brauktuvi pa regulējamām gājēju pārejām. Tiesa, kas aktuāli arī lasītājas minētajā gadījumā, velosipēdu īpašniekiem jāatceras - braucot pa trotuāru, nedrīkst traucēt gājējus un citus ceļu satiksmes dalībniekus, kā arī jāpārvietojas ar ātrumu, kas neapdraud ceļu satiksmes drošību! Savukārt šķērsojot brauktuvi pa regulējamu gājēju pāreju, velosipēdistiem jāpārvietojas ar ātrumu, kas nepārsniedz gājēju pārvietošanās ātrumu. Velosipēda vadītājam pirms gājēju pārejas šķērsošanas laikus jāsamazina arī braukšanas ātrums. Tāpat velosipēdu vadītājiem atļauts braukt arī pa ceļu, bet ar izņēmuma gadījumiem. Piemēram, to darīt nedrīkst, ja autoceļam blakus atrodas velosipēdu ceļš.

vadi

Veiksmes prognoze


.