1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Lapa atjaunota:
28-03-2024
Vārdadienas šodien: Agija, Aldonis

Upītē cilājas jumts

 

Aizvadītās nedēļas nogalē Upītes pamatskolā un tautas namā pulcējās deviņas folkloras kopas no Upītes, Rekovas, Tilžas, Briežuciema un Malnavas, lai tradicionālajos bērnu un jauniešu folkloras svētkos “Pulkā eimu, pulkā teku” kārtējo reizi apliecinātu dziedāt un dejotprasmes. Pasākuma dalībnieki piedalījās gan dažādās meistardarbnīcās, gan sacentās “Kūkovas novada dzīduotoju, rūtaļdeju, dīļu dancuotoju, muzikantu un ī jūstu lieceju” konkursos.

Kūkovas novada bērnu un jauniešu folkloras svētku “Pulkā eimu, pulkā teku” tradicionālās dziedāšanas konkursā I kategoriju saņēma Valfrīds Cvetkovs, Sonora Logina, Domeniks Slišāns, Kate Slišāne un Samanta Logina. Tradicionālās muzicēšanas konkursā Zelta kategoriju piešķīra Upītes tautas nama bērnu, Baltinavas Mūzikas un mākslas skolas un Rekovas puišu kapelai, bet dvieļu dejošanas konkursā uzvarēja Kate Slišāne un Inta Vizule, Samanta Logina un Elīna Kļanska, Terēze Maksimova un Estere Husare, Melānija Husāre un Sanija Pužule. Skalu un jostu lekšanas konkursā par labākajiem atzina Dairu Circeni, Agnesi Razminoviču, Domeniku Slišānu un Amandu Buklovsku. Visi šie bērni 26.aprīlī dosies uz Latviešu biedrības namu Rīgā, kur nacionālā konkursa finālā sacentīsies ar visas Latvijas labākajiem finālistiem.

Būs ziepes! Upītes meitenes skolotājas Sandras Bukšas vadībā sprieda, ka ciemā būs ziepes. Viņas nekļūdījās, jo ziepju darbnīcā tapa smaržīgas ziepes, kuru sastāvā bija gan apelsīns, gan kanēlis, gan lavanda.


Veido monētas. Deviņgadīgā Lienīte Babre no Tilžas iemēģināja roku monētu izgatavošanā. Skolotāja Dita Krakope zināja teikt, ka noformēšanai neskādē ne magones, ne manna, ne kafija un pat ne sinepju graudiņi.


Dekorēs sveces. Skolotāja Irēna Romka interesentus apmācīja, kā no parafīna izgatavot rozes, ar kurām var izdaiļot jebkuru, pat visnecilāko sveci. “Parafīnu rullējiet kā pankūkas,” viņa mudināja.


Saņem visskaļākos aplausus. Bērnu un jauniešu folkloras svētku “Pulkā eimu, pulkā teku” vadītājs Andris Slišāns ciemiņiem atklāja, ka šis ir pirmais pasākums Upītes tautas namā zem jaunā jumta. Tā kā svētku tematika bija nauda, viņš jokoja, ka nebūtu slikti, ja no Eiropas tā ieplūstu vēl vairāk. Savukārt Rekavas kapelas puiši (foto no kreisās) Ruslans Smirnovs, Elvijs Koniševs, Arnis Bukšs un Nauris Konovalovs apņēmās nospēlēt tā, lai tautas namam jaunais jumts cilājas. Un nospēlēja arī!


Kūkovas novada dziedātāju konkurss. Šajā konkursā, kā atklāja žūrija, uzstājās labākie no labākajiem, proti, Valfrīds Cvetkovs no Briežuciema, Domeniks Slišāns, Kate Slišāne un Samanta Logina no Upītes. Emocionāli skanēja arī māsu (foto) Sonoras un Elijas Loginu no Tilžas izpildītās dziesmas.


Vienmēr pirmie. Upītes bērni jebkur – dejā, rotaļā vai dziesmā – vienmēr ir pirmie. Viņi nav jāmudina atklāt savas prasmes, kas pārmantotas no vecākiem un vecvecākiem.


Pirmo reizi Upītē. Malnavas pagasta Bozovas etnogrāfiskā ansambļa bērni pirmo reizi ciemojās Upītē. Viņi atzina, ka ir patīkami pārsteigti par stipro latgalisko auru, kas virmo šai pusē.


Spēlē valsi. Baltinavas Mūzikas skolas kapela skatītājus iepriecināja ar Tilžas pusē pierakstītu valsi par dzērājpuikas žēlabām.


Demonstrē rotaļdejas. Rekovas folkloras kopa žūrijai demonstrēja rotaļdeju “Madaliņas”.


Briežciemieši. Briežuciema folkloras kopā, kā zināja teikt Andris Slišāns, nomainījusies jau otrā paaudze. “Tradīcijas nezūd!” viņš priecājās.

Reportāžas

vadi

Veiksmes prognoze


.