Maizes diena “Vēršukalnā”
Kādreiz maizi cepa katrā lauku sētā. Gan balto, gan rupjo. Saimniecēm katrai bija sava recepte un zināšanas, ko un cik daudz bērt abrā, lai mīkla labi uzrūgtu un izdotos vislabākais cepiens. Līdz šim Viļakas novada kultūrvēstures muzejā “Vēršukalns” bija ierasts ciemiņus pārsteigt ar kviešu baltmaizes cepšanu. Kultūrkapitāla fonda mūža stipendiāte Anna Strupka radusi neskopoties savās prasmēs, stāstot un rādot maizes cepšanas norisi. Ne mazāk atsaucīgs ir muzeja vadītājs Aldis Pušpurs, ar kura ziņu “Vēršukalnā” iedibinātas jaukas tradīcijas. Te ir cepta maize, gatavotas desas, ceptas pankūkas, vārīta Annas dienas zupa. Šoreiz Aldis Pušpurs, uzklausot rosinājumus, bija nolēmis izcept melno maizi. Kā viņam tas izdevās, vēroja aptuveni divi desmiti sanākušo, kuri aizvadītajā sestdienā, spītējot nejaukajam laikam, ieradās “Vēršukalnā”.
Aicina ciemos. “Vēršukalna muzejs” ir vieta, kas pievelk cilvēkus ar savu īpašo lauku sētas patiesumu. Šurp brauc pavisam tāli ciemiņi un mīļuprāt nāk arī apkaimes ļaudis.
Krāsns izkurināta. Aldis saka, ka katra krāsns ir ar savu raksturu. Tikai mēģinājumu ceļā var saprast, cik daudz jākurina. Cepot rudzu maizi, krāsnij jābūt karstākai, nekā tā derēs baltmaizes cepienam.
Sanākušie vēro. Viena no pirmajām uz maizes cepšanu ieradās Viļakas pensionāre Valentīna Strupka (no labās). Viņu ieinteresējis šāds pasākums, jo maizes cepšanā piedalās pirmo reizi. Valentīna pati maizi necep, taču nodarbojas ar floristiku, var pagatavot vainagus, puķu pušķus.
Gribu nogaršot! Maizes cepšanas procesam uzmanīgi sekoja gan lielie, gan vairāki mazie ciemiņi, atnākuši līdzi vecākiem. Bērnu acis un skatieni pauda vispatiesāko vēlmi ātrāk pagaršot tikko izcepto maizi. Tik kārdinoša un smaržīga tā bija!
Būs arī baltmaize. Aldis Pušpurs kā pārsteigumu apmeklētājiem bija sarūpējis arī baltmaizes cepienu. To viņš gan darīja ar gudru ziņu: sak, ja nu melnā maize īsti nepadodas.
Drīz laidīs krāsnī. Muzeja vadītājs melno maizi cepa otro reizi mūžā. Protams, tā bija liela uzdrīkstēšanās, ne velti Aldis stipri nervozēja, vai viss izdosies. Šoreiz iztika bez kļavu lapām un lizes.
Klēts ekspozīcija. Muzeja apmeklētāji izstaigāja arī jaunuzbūvēto klēti un apskatīja tur izvietotās izstādes. Klētī var aplūkot senus darbarīkus, fotoizstādi, kā arī saimnieču izšūtus dvieļus, austus galdautus un rakstainus cimdus.
Tikko izcepusies. Kamēr melnā maize vēl krāsnī, baltmaizi jau varēja nobaudīt. To šoreiz izcepa elekriskajā plītī. Visi ēda un slavēja.
Tikko no krāsns. Ir vai nav gatavs? Zinātāji pieklaudzināja pie kukuļa muguriņas atzīstot, ka maizīte ir izcepusies.
Spēka rika. Izcept melno maizi tomēr ir daudz grūtāk nekā baltmaizi. Lai arī recepte vienkārša, taču neiztikt bez knifiņiem. To atzina arī Aldis. Maizīte visiem garšoja. Ja arī kas neizdevās, var teikt: “Maizi cept nav tas pats, kas dzīvot ar vedeklu. Ja neizdodas – apēdīs un nākamreiz ceps jaunu.”
Reportāžas
-
Latgales SEZ – nozīmīgs un stabils balsts uzņēmumu attīstībai
(Reportāža)Radot priekšnosacījumus investīciju veicināšanai, ražošanas modernizācijai un jaunu darbavietu radīšanai, Latgales reģionā jau septīto gadu darbojas Latgales speciālā ekonomiskā zona (Latgales SEZ). Latgales SEZ teritorijā strādājošie uzņēmēji kopš...
-
Latgales speciālā ekonomiskā zona – veiksmes atslēga uzņēmējdarbībai
(Reportāža)Aicinām iepazīt Latgali kā iespējamo reģionu jūsu biznesa izaugsmes paplašināšanai un jaunu iespēju akumulēšanai. Latgales speciālā ekonomiskā zona (Latgales SEZ) ir risinājums, lai ikviens uzņēmējs varētu izmantot mūsdienu ekonomikas...
-
Kas ir Latgales speciālā ekonomiskā zona un kāpēc uzņēmējiem par to būtu jāzina
(Reportāža)Radot priekšnosacījumus investīciju veicināšanai, ražošanas modernizācijai un jaunu darbavietu radīšanai, Latgales reģionā jau 6.gadu darbojas Latgales speciālā ekonomiskā zona (LSEZ). LSEZ teritorijā strādājošie uzņēmēji kopš 2017.gada ir...
-
Gudrs saimnieks – veiksmīgs saimnieks!
(Reportāža)Vakar satiku jauno kaimiņu – nu to, kurš pirms pusgada nāca iepazīties, pārņemot sievas mantoto lauku īpašumu. Plāni jaunajiem bija lieli – blakus esošo mežu sakārtot (kur nu tur sēnēm augt – tāda biežņa izpletusies un sakritusi, ka ne kāju spert, ne putnam...
-
Apjomīgākais investīciju līgums un citas uzvaras: Latgales SEZ apkopo gada rezultātus
(Reportāža)2022.gads Latgales speciālajai ekonomiskajai zonai (Latgales SEZ) ir kļuvis par veiksmīgāko investīciju piesaistes ziņā – 9.novembrī tika parakstīts apjomīgs ieguldījumu līgums ar SIA “Light Guide Optics International” 24,3 milj. eiro apmērā un ar SIA...
-
Balvu centrā atvērta jauna “Centrālās laboratorijas” filiāle
(Reportāža)Balvu centrā, Brīvības ielā 57, nama pirmajā stāvā atvērta “Centrālās laboratorijas” Balvu filiāle. Savus klientus tā gaida ik darbdienu no pulksten 8.00 līdz 16.00. Laboratorijas darbam atvēlētas vairākas mājīgas telpas. Uzgaidāmajā telpā var novilkt...
-
Sagaida sesto saulrietu
(Reportāža)Biedrības “Ritineitis” vadītāja Maruta Castrova pāris stundas pirms sestā brīvdabas koncerta “Mūzika saulrietam” apstiprināja, ka gaidāma saulaina diena. “Es to panākšu,” viņa jokoja. Jāsecina, ka neizpalika kārtīga lietusgāze, pēc kuras tik uz tā...
-
Dzimšanas dienu svin Izgudrotāju ciemā
(Reportāža)Sestdien īpaša diena izvērtās astoņiem piecgadniekiem, kurus sumināja Bērnības svētkos Rugājos. “Vai dieniņ, pie visām Jāka mušām, pie tēvoča Klausa kofera, svētki jau sākušies! Ak, dieniņ, esmu aizkavējusies,” pavēstīja Lote, kura, kā jau...
-
Atdod parādus izcilniekiem
(Reportāža)Pagājušajā nedēļā Balvu Kultūras un atpūtas centrā nu jau bijušais novada domes priekšsēdētājs Aigars Pušpurs sumināja mūspuses izcilniekus, kuri dažādu iemeslu dēļ nebija saņēmuši viņiem piešķirtos apbalvojumus. Zīmīgi, ka svētku mirkli uzbūra...
-
Cīnās par medaļām divpadsmitajā starptautiskajā turnīrā svarcelšanā
(Reportāža)Brīvdienās Balvu Profesionālās un vispārizglītojošās vidusskolas sporta zālē “Vjačeslava Kirjanova piemiņas kausa 2020” starptautiskajā turnīrā svarcelšanā cīnījās vairāk nekā pussimts sportistu. Balvu Sporta skolas treneris un sacensību galvenais...
Veiksmes prognoze
.